Nogal wat kinderen wonen in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen. Uit nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat zij mogelijk een één tot twee maal hogere kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Ook ondergrondse elektriciteitskabels en transformatorhuisjes kunnen een negatieve invloed op de gezondheid hebben.

In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie, ofwel bloedkanker. Blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken kan hiervoor medeverantwoordelijk zijn. “De kans op het krijgen van kinderleukemie lijkt naar schatting met een factor 1,2 verhoogd te zijn bij kinderen die binnen ongeveer 50 meter van een bovengrondse elektriciteitslijn wonen”, stelt de raad.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het risico op leukemie groter is bij kinderen die dichtbij hoogspanningskabels wonen, waar de magneetgolven sterker zijn. Volgens de Gezondheidsraad is er mogelijk ook een verband tussen magnetische velden en kinderen die een hersentumor krijgen, hoewel de aanwijzingen hiervoor minder sterk zijn.

Ondergrondse kabels en transformatorhuisjes

Volgens het rapport zijn ondergrondse elektriciteitskabels en transformatorhuisjes, waar ook elektromagnetische velden vandaan komen, mogelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou daarom moeten overwegen om het voorzorgsbeleid, dat al geldt voor hoogspanningslijnen, uit te breiden naar stroomkabels onder de grond. Magnetische velden worden namelijk niet tegengehouden door bodem of bouwmaterialen.

Ingewikkeld en duur

Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden noemt maatregelen om mensen te beschermen tegen mogelijk schadelijke stralingen uit transformatorhuisjes en ondergrondse kabels “ingewikkeld en duur”. Het moet daarom goed overwogen worden of dit zinvol is. Volgens het platform zijn er meer dan 100.000 transformatorhuisjes, die vaak midden in woonwijken staan.

Lees verder op de website van de Gezondheidsraad >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan