Gewichtstoename voor en na de geboorte vergroot kans op overgewicht

0
404

Een snelle toename in gewicht van de baby vergroot de kans op hoger gewicht op tienjarige leeftijd. Belangrijkste invloed gaat uit van gewichtstoename in de eerste twee levensjaren.

Suzanne Vogelezang deed in het kader van Generation R onderzoek naar gewichtstoename van de baby tijdens en na de zwangerschap in relatie tot lichaamsvet en vet rondom de organen op de leeftijd van tien jaar. Van ruim 3200 kinderen werd het gewicht voor de geboorte geschat in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Het gewicht in de eerste twee levensjaren werd gemeten op 6, 12 en 24 maanden. Op de leeftijd van 10 jaar werden lengte, gewicht en lichaamsvet gemeten.

De eerste jaren van het leven lijken van groot belang voor de ontwikkeling van een gezond gewicht, zo blijkt uit de onderzoeksbevindingen. Een snelle toename in gewicht van de baby, zowel tijdens de zwangerschap als in de eerste twee levensjaren, was geassocieerd met een hoger gewicht op tien jaar. Gewichtstoename in de eerste twee jaren na de geboorte had de grootste invloed. Ook bleek dat kinderen met groeivertraging voor de geboorte gevolgd door een snelle toename in gewicht in de eerste twee jaar van het leven juist meer vet ontwikkelden in de buik en rond de lever.

Associations of Fetal and Infant Weight Change With General, Visceral, and Organ Adiposity at School Age >>

Bron: generationr.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here