Gevolgen vroeggeboorte op prikkelverwerking onderbelicht onderwerp

7
41736

Ernstig vroeggeboren kinderen blijken vaker een verstoorde zintuigelijke prikkelverwerking te ervaren dan hun op tijd geboren leeftijdsgenootjes. Deze verstoring lijkt samen te hangen met gedragsmoeilijkheden, in het bijzonder symptomen van ADHD en autisme. Dit verdient meer aandacht in de nazorg aan vroeggeborenen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Tinka Bröring aan de VU. De gevolgen van vroeggeboorte op pikkelverwerking is volgens haar tot op heden een onderbelicht onderwerp. Prikkelverwerking behelst het verwerken van informatie die via de zintuigen binnenkomt en is cruciaal voor een efficiënte manier van reageren op de omgeving.

Gevolgen vroeggeboorte

Ernstige vroeggeboorte betekent dat kinderen geboren worden na een zwangerschap van minder dan 32 weken. Deze kinderen hebben een verhoogd risico op verschillende ontwikkelingsproblemen.

Na een vroeggeboorte kunnen hersenbeschadigingen optreden door zuurstoftekort, bloedingen en infecties. Ook krijgen vroeggeboren baby’s tijdens hun opname op de intensive care veel zintuigelijke prikkels te verduren. Ze worden blootgesteld aan licht, geluid en pijnprikkels, terwijl ze geruststellende prikkels, zoals wiegen en vastgehouden worden, moeten missen.

Ernstig vroeggeboren kinderen ervaren meer problemen in de prikkelverwerking, concludeert Bröring. Ook vertonen zij vaker symptomen van ADHD en autisme. Bovendien blijkt er een samenhang tussen verstoorde prikkelverwerking en symptomen van ADHD en autisme.

Nazorg

Bröring raadt aan om in de (na)zorg voor ernstig vroeggeboren kinderen alert te zijn op problemen in de prikkelverwerking. Plus om eventuele symptomen van ADHD en autisme ook vanuit dit perspectief te benaderen.

A sensory processing perspective on behavioral difficulties in very preterm children

Bron: vu.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

7 REACTIES

 1. Wij kunnen ons helemaal vinden in dit stuk. Onze oudste was 10 weken te vroeg. Nu blijkt zijn werkgeheugen achter te blijven en de overal score van zijn test omlaag te halen. Hij heeft ook een concentratie stoornis.
  Een pienter ventje die er nu hard voor moet werken.

 2. Onze zoon is geboren met 29 weken. Nu een dappere kerel van 6,5 jaar. Ook wij merken dat prikkels bij hem extra binnen komen… bijv. wat luidere muziek (niet eens echt hard). Veel mensen bij elkaar, bijv. in een pretpark.
  Maar ook lijfelijk… hem bijv. afdrogen na het douchen is nog altijd een heel gedoe. Hij staat te dansen en te hupsen bij iedere handdoek aanraking.
  Ook het eten is een hele opgave, gelukkig gaat hij met veel geduld steeds kleine stapjes vooruit. In zijn mond- en keelgebied is natuurlijk erg veel gebeurd: sondes, beademing, zuurstofondersteuning, uitzuigen wanneer er weer veel slijm zat.
  Kortom… prikkels prikkels prikkels waar een baby van 11 weken te vroeg nog niet aan toe was.

 3. Mijn dochter is nu 23 jaar, met veel problemen. Zij is geboren na 32 weken en 4 dagen. De bevalling begon met 32 weken.
  Het stuk is erg herkenbaar.
  Is er meer informatie beschikbaar? Zij zoekt nog steeds naar hulp en duidelijkheid.

 4. Helemaal mee eens. Ik ben geboren in 1966, na 26 weken, en lijd aan Asperger. Ook heb ik veel psychische problemen (depressies) en lichamelijke klachten, zoals slecht lopen (houterige motoriek) en longklachten. Mijn autisme is pas rond mijn veertigste ontdekt. Desondanks ben ik getrouwd en heb ik twee kinderen. Ook heb ik een hbo-opleiding afgerond en betaald werk.

  Iedereen veel sterkte gewent!

  Een hartelijke groet,

  Fred

 5. Mijn zoon is nu 33. Hij is geboren na 32 weken zwangerschap. In zijn jonge kindertijd was het enige wat iets moeizamer ging dan bij andere kinderen zijn grove motoriek. In de couveuse waar hij 5 weken in gelegen had ,was hij om de haverklap geel. Het biluribune gehalte was veels te hoog, dat kon nadelig zijn voor zijn motoriek en dat is ook gebleken dus. Verder heeft hij op latere leeftijd add ontwikkeld en is hij snel overprikkeld. Door de add is het storm in zijn hoofd, zelf zegt hij dat het alle kanten op gaat in zijn hoofd en hij worstelt zich het leven door. Zijn werk valt hem zwaar, ik vind het heel knap hoe hij het volhoud. Ik had nooit gedacht dat zijn vroeggeboorte zulke gevolgen zou hebben. Want als jong kind was hij een blije rustige geconcentreerde jongen .

 6. Ik ben benieuwd naar of deze problemen zich ook kunnen voordoen als je kindje maar een maand te vroeg is geboren. Mijn dochter is nu vier jaar en met 36 weken geboren. Ze is nu net aan gemeld bij het MKD. Ze ziet slecht (8 en 9+) met een cylinder (beide ouders hebben goeie ogen). Daarbij heeft ze van baby af aan al een prikkelverwerkinsstoornis en nu zien ze op school ook een ontwikkelings achterstand. Ze heeft trekken van ADD en Autisme. Echter denk ik als moeder te zien dat ze geen autisme heeft. Daarbij heb ik alteid het gevoel gehad dat haar vroeggeboorte hier in een grotere rol speeld dan we hebben kunnen voorzien.
  Is dit op deze manier bij het MKD voor te leggen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here