Gevolgen vroeggeboorte op prikkelverwerking onderbelicht onderwerp

4
39348

Ernstig vroeggeboren kinderen blijken vaker een verstoorde zintuigelijke prikkelverwerking te ervaren dan hun op tijd geboren leeftijdsgenootjes. Deze verstoring lijkt samen te hangen met gedragsmoeilijkheden, in het bijzonder symptomen van ADHD en autisme. Dit verdient meer aandacht in de nazorg aan vroeggeborenen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Tinka Bröring aan de VU. De gevolgen van vroeggeboorte op pikkelverwerking is volgens haar tot op heden een onderbelicht onderwerp. Prikkelverwerking behelst het verwerken van informatie die via de zintuigen binnenkomt en is cruciaal voor een efficiënte manier van reageren op de omgeving.

Gevolgen vroeggeboorte

Ernstige vroeggeboorte betekent dat kinderen geboren worden na een zwangerschap van minder dan 32 weken. Deze kinderen hebben een verhoogd risico op verschillende ontwikkelingsproblemen.

Na een vroeggeboorte kunnen hersenbeschadigingen optreden door zuurstoftekort, bloedingen en infecties. Ook krijgen vroeggeboren baby’s tijdens hun opname op de intensive care veel zintuigelijke prikkels te verduren. Ze worden blootgesteld aan licht, geluid en pijnprikkels, terwijl ze geruststellende prikkels, zoals wiegen en vastgehouden worden, moeten missen.

Ernstig vroeggeboren kinderen ervaren meer problemen in de prikkelverwerking, concludeert Bröring. Ook vertonen zij vaker symptomen van ADHD en autisme. Bovendien blijkt er een samenhang tussen verstoorde prikkelverwerking en symptomen van ADHD en autisme.

Nazorg

Bröring raadt aan om in de (na)zorg voor ernstig vroeggeboren kinderen alert te zijn op problemen in de prikkelverwerking. Plus om eventuele symptomen van ADHD en autisme ook vanuit dit perspectief te benaderen.

A sensory processing perspective on behavioral difficulties in very preterm children

Bron: vu.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

4 REACTIES

 1. Wij kunnen ons helemaal vinden in dit stuk. Onze oudste was 10 weken te vroeg. Nu blijkt zijn werkgeheugen achter te blijven en de overal score van zijn test omlaag te halen. Hij heeft ook een concentratie stoornis.
  Een pienter ventje die er nu hard voor moet werken.

 2. Onze zoon is geboren met 29 weken. Nu een dappere kerel van 6,5 jaar. Ook wij merken dat prikkels bij hem extra binnen komen… bijv. wat luidere muziek (niet eens echt hard). Veel mensen bij elkaar, bijv. in een pretpark.
  Maar ook lijfelijk… hem bijv. afdrogen na het douchen is nog altijd een heel gedoe. Hij staat te dansen en te hupsen bij iedere handdoek aanraking.
  Ook het eten is een hele opgave, gelukkig gaat hij met veel geduld steeds kleine stapjes vooruit. In zijn mond- en keelgebied is natuurlijk erg veel gebeurd: sondes, beademing, zuurstofondersteuning, uitzuigen wanneer er weer veel slijm zat.
  Kortom… prikkels prikkels prikkels waar een baby van 11 weken te vroeg nog niet aan toe was.

 3. Mijn dochter is nu 23 jaar, met veel problemen. Zij is geboren na 32 weken en 4 dagen. De bevalling begon met 32 weken.
  Het stuk is erg herkenbaar.
  Is er meer informatie beschikbaar? Zij zoekt nog steeds naar hulp en duidelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here