Kinderen die opgroeien na een periode van zeer ernstige ziekte kort na de geboorte, krijgen op latere leeftijd vaak aandachts- en geheugenproblemen. Deze problemen gaan gepaard met specifieke afwijkingen in de hersenen.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van dr. Raisa Schiller, Neuropsycholoog / postdoctoraal onderzoeker Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie
Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, waarover zij op kindenzorg.nl bericht.

Door medische ontwikkelingen overleven steeds meer pasgeborenen die zeer ernstig ziek zijn de periode op de Intensive Care. Hoewel de directe uitkomsten van een dergelijke IC-periode steeds beter worden, was tot voor kort over de resultaten op de lange termijn slechts weinig bekend.

Onbegrepen

Tweemaal zoveel van deze kinderen ervaart op latere leeftijd schoolproblemen als gezonde leeftijdsgenoten, terwijl hun IQ over het algemeen gemiddeld is. Deze problemen bleven lange tijd onbegrepen. Uit het onderzoek blijkt dat de problemen op school lijken voort te komen uit specifieke afwijkingen in de hersenontwikkeling. De hippocampus, het centrum voor geheugen in de hersenen, lijkt selectief gevoelig te zijn voor verschillende factoren waaraan zeer ernstig zieke kinderen worden blootgesteld. Deze gevoeligheid leidt tot geheugenproblemen die zich pas op latere leeftijd openbaren, met ernstige consequenties voor het functioneren op school.

Training

Daarnaast is in het onderzoek gekeken of de problemen kunnen worden bestreden met een training, genaamd Cogmed Werkgeheugentraining. Duidelijk is nu geworden dat de Cogmed-training nuttig kan zijn voor kinderen met visuele geheugenproblemen, maar dat de training niet alle problemen die deze kinderen ervaren oplost.

Meer gerichte voorlichting

De onderzoeksresultaten leiden tot een verbetering van de langetermijnzorg voor deze kwetsbare groep kinderen. Nu kunnennamelijk meer gerichte voorlichting en adviezen worden gegeven over de wijze waarop dient te worden omgegaan met de problemen op school en thuis.

Daarnaast bieden de resultaten belangrijke aanknopingspunten voor vervolgonderzoek. Op dit moment worden de problemen pas herkend als deze al interfereren met het dagelijks leven en de schoolprestaties van de kinderen.

Volgen hersenontwikkeling

In haar postdoconderzoek wil Raisa Schiller de hersenontwikkeling van deze kinderen al vanaf jonge leeftijd gaan volgen. Dit project heet S.H.A.R.I.N.G.: Systematic Hospital-based Assessment of Rotterdam’s critically Ill newborns, their Neurodevelopment and Growth. Het onderzoek richt zich op alle kinderen die als pasgeborene zeer ernstig ziek zijn geweest en worden behandeld in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Als straks voorspeld kan worden welke problemen deze kinderen later krijgen, kan eerder hulp worden geboden, zodat zij op lange termijn zo goed mogelijk kunnen functioneren.

The Vulnerable Brain : neurodevelopment after neonatal critical illness >

Bron: kindenzorg.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan