Geen verband tussen vaccineren en autisme

0
680
vaccineren baby

Het idee dat het inenten van je kind het risico op autisme zou verhogen kan de prullenbak in. Deense onderzoekers zetten een streep door een hardnekkige mythe die al meer dan twintig jaar de rondte doet.

In een nieuwe studie onder meer dan een half miljoen kinderen is geen verband gevonden tussen het BMR-vaccin (een vaccin tegen de besmettelijke kinderziekten bof, mazelen en rodehond) en autisme. Zelfs niet bij kinderen met al een verhoogd risico op de stoornis, meldt scientias.nl bericht.

Mythe

Sinds een aantal jaar is de discussie rond het laten inenten van kinderen hoog opgelopen. Zo zetten sommige ouders zich hevig tegen het laten vaccineren af. Het laten inenten van je kind zou namelijk nare bijwerkingen hebben en de kans op autisme verhogen. Maar daar is niet van waar, zo stellen de Deense onderzoekers. In de landelijke studie werd er naar alle Deense kinderen gekeken die tussen 1999 en 2010 geboren waren; meer dan een half miljoen in totaal. En de onderzoekers troffen geen enkel verband aan tussen het BMR-vaccin en autisme. Het is de grootste studie tot nu toe die wederom aantoont dat het BMR-vaccin veilig is.

Fabel

De fabel dat het vaccin de kans op autisme kan verhogen komt niet helemaal uit de lucht vallen. In een paper gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet in 1998 suggereerde onderzoeker Andrew Wakefield dat het BMR-vaccin zou kunnen leiden tot autisme. Dat bleek volgens hem uit het onderzoek dat hij onder twaalf kinderen uitvoerde. Toen ook andere onderzoekers zich ermee gingen bemoeien, bleek dat zij ditzelfde verband helemaal niet aantroffen. En dus trokken de dertien auteurs van het omstreden paper zich in 2004 terug. Echter was het kwaad toen al geschied.

Uitbraken mazelen

Velen besloten om hun kinderen niet meer tegen de kinderziekten te laten inenten, wat leidde tot verschillende uitbraken van de mazelen. Waaronder nog vorig jaar. Zo liepen er in 2018 ruim 82.000 mensen in 47 landen van de 53 Europese landen de ziekte op. Het zijn flinke cijfers. Zo zijn dit er drie keer meer dan in 2017 en vijftien keer meer dan in 2016. Nog niet eerder vielen dit decennium zoveel mensen ten prooi aan de soms nog altijd fatale ziekte.

Lees verder op scientas.nl >

Wist je dat…
…de groeiende weerstand tegen vaccinaties één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 is?

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here