Geef baby al vanaf half jaar pinda’s om allergie te voorkomen

0
614

De pinda-allergie is één van de gevaarlijkste voedselallergieën en komt steeds vaker voor. Om te voorkomen dat kinderen allergisch worden voor pinda’s, moet je ze al op hele jonge leeftijd voedsel met pinda’s geven.

Dat staat in een nieuwe richtlijn die sinds kort geldt in Amerika en waarover RTL Nieuws bericht.
In de Verenigde Staten wordt het aantal kinderen met een pinda-allergie inmiddels geschat op 2 procent. En uit angst voor de allergie geven veel ouders hun kinderen uit voorzorg sowieso maar geen pinda’s. Fout, zegt de Amerikaanse gezondheidsdienst National Institutes of Health nu. Geen pinda’s geven maakt het probleem alleen maar groter.

Nieuwe richtlijn
De dienst heeft een nieuwe richtlijn opgesteld waarin staat dat ouders baby’s al vanaf een half jaar oud voedsel met pinda’s moeten geven. En dan in elk geval zo’n drie keer per week. De richtlijn is opgesteld na meerdere onderzoeken waaruit is gebleken dat voedsel met pinda’s geven een allergie juist kan voorkomen in plaats van veroorzaken.

Stap vooruit
Directeur Anthony Fauci van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases werkte mee aan de nieuwe richtlijn en noemt het ‘een belangrijke stap vooruit’. Jarenlang adviseerden artsen ouders om kinderen tot hun derde vooral geen pinda’s te geven. Dat hielp alleen niks en in 2008 werd dat advies geschrapt. Maar de angst voor pinda’s bleef. “Wie een pinda-allergie heeft, moet steeds op z’n hoede zijn. Die allergie voorkomen kan levens verbeteren en zelfs redden en de kosten voor medische zorg verlagen”, zegt Fauci. “Als deze adviezen worden nageleefd, kan dat in veel gevallen een pinda-allergie voorkomen.”

Aanbevelingen
De belangrijkste aanbevelingen in de nieuwe richtlijn luiden als volgt:

  • Baby’s moeten voordat ze voedsel met pinda’s krijgen, eerst ander vast voedsel kunnen eten.
  • Baby’s met een verhoogd risico (omdat ze bijvoorbeeld ernstige eczeem of een eiwitallergie hebben) moeten eerst onderzocht worden, om te beoordelen of ouders gewoon voedsel met pinda’s kunnen geven, of dat dat de eerste keer beter in aanwezigheid van een dokter kan.
  • Baby’s met een gemiddeld risico (omdat ze bijvoorbeeld een lichte vorm van eczeem hebben) kunnen gewoon vanaf een half jaar oud voedsel met pinda’s krijgen.
  • De meeste baby’s hebben een klein risico op een pinda-allergie en moeten tegelijk met ander vast voedsel vanaf een half jaar oud ook voedsel met pinda’s krijgen.
  • Om een pinda-allergie te voorkomen, moet voedsel met pinda’s onderdeel zijn van het normale dieet en ongeveer drie keer per week worden gegeten.

De hele richtlijn is hier te downloaden.

Zie ook: Blootstelling aan de huid lijkt oorzaak van pinda-allergie bij jonge kinderen

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here