De pinda-allergie is één van de gevaarlijkste voedselallergieën en komt steeds vaker voor. Om te voorkomen dat kinderen allergisch worden voor pinda’s, moet je ze al op hele jonge leeftijd voedsel met pinda’s geven.

Dat staat in een nieuwe richtlijn die sinds kort geldt in Amerika en waarover RTL Nieuws bericht.
In de Verenigde Staten wordt het aantal kinderen met een pinda-allergie inmiddels geschat op 2 procent. En uit angst voor de allergie geven veel ouders hun kinderen uit voorzorg sowieso maar geen pinda’s. Fout, zegt de Amerikaanse gezondheidsdienst National Institutes of Health nu. Geen pinda’s geven maakt het probleem alleen maar groter.

Nieuwe richtlijn

De dienst heeft een nieuwe richtlijn opgesteld waarin staat dat ouders baby’s al vanaf een half jaar oud voedsel met pinda’s moeten geven. En dan in elk geval zo’n drie keer per week. De richtlijn is opgesteld na meerdere onderzoeken waaruit is gebleken dat voedsel met pinda’s geven een allergie juist kan voorkomen in plaats van veroorzaken.

Stap vooruit

Directeur Anthony Fauci van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases werkte mee aan de nieuwe richtlijn en noemt het ‘een belangrijke stap vooruit’. Jarenlang adviseerden artsen ouders om kinderen tot hun derde vooral geen pinda’s te geven. Dat hielp alleen niks en in 2008 verviel dat advies. Maar de angst voor pinda’s bleef. “Wie een pinda-allergie heeft, moet steeds op z’n hoede zijn. Die allergie voorkomen kan levens verbeteren en zelfs redden en de kosten voor medische zorg verlagen”, zegt Fauci. “Als men deze adviezen naleeft, kan dat in veel gevallen een pinda-allergie voorkomen.”

Aanbevelingen

De belangrijkste aanbevelingen in de nieuwe richtlijn luiden als volgt:

  • Baby’s moeten voordat ze voedsel met pinda’s krijgen, eerst ander vast voedsel kunnen eten.
  • Baby’s met een verhoogd risico (omdat ze bijvoorbeeld ernstige eczeem of een eiwitallergie hebben) moeten eerst onderzocht worden, om te beoordelen of ouders gewoon voedsel met pinda’s kunnen geven, of dat dat de eerste keer beter in aanwezigheid van een dokter kan.
  • Baby’s met een gemiddeld risico (omdat ze bijvoorbeeld een lichte vorm van eczeem hebben) kunnen gewoon vanaf een half jaar oud voedsel met pinda’s krijgen.
  • De meeste baby’s hebben een klein risico op een pinda-allergie en moeten tegelijk met ander vast voedsel vanaf een half jaar oud ook voedsel met pinda’s krijgen.
  • Om een pinda-allergie te voorkomen, moet voedsel met pinda’s onderdeel zijn van het normale dieet en ongeveer drie keer per week worden gegeten.

De hele richtlijn is hier te downloaden.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan