Extreme misselijkheid en overmatig overgeven in de vroege zwangerschap (Hypermesis gravidarum) kan leiden tot ernstige ondervoeding. Op 6-jarige leeftijd blijken de kinderen van deze moeders een hogere vetmassa te hebben. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door een snelle inhaalgroei in de kindertijd als compensatie.

Dat blijkt uit onderzoek van Sunayna Poeran – Bahadoer in het kader van Generation R naar de relatie tussen dagelijks overgeven in de vroege zwangerschap en BMI en vetmassa van hun kind op de leeftijd van 6 jaar. Zij toonde aan dat kinderen van moeders die dagelijks overgaven in de vroege zwangerschap een grotere vetmassa en meer onderhuids vet hadden dan kinderen van moeders die niet dagelijks overgaven.

Informatie over misselijkheid en braken werd uitgevraagd middels een vragenlijst tijdens de zwangerschap. BMI en vetmassa werden gemeten op 6-jarige leeftijd middels lichaamsscans en buikecho’s. Een mogelijke verklaring zou de invloed van ondervoeding in de vroege zwangerschap kunnen zijn op de groei en ontwikkeling van het kind met een snelle inhaalgroei in de kindertijd als compensatie. De vroege zwangerschap lijkt een kritieke periode voor de groei en ontwikkeling van het kind.

Maternal vomiting during early pregnancy and cardiovascular risk factors at school age: the Generation R Study

Bron: Generation R

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan