Ernstige postnatale depressie vergroot risico op gedragsproblemen

0
889

Houdt een postnatale depressie lang aan, dan lopen vrouwen een verhoogd risico dat zij jarenlang depressief zijn. Dat beïnvloedt ook de ontwikkeling van hun kinderen. Op jonge leeftijd vertonen ze vaak meer gedragsproblemen en in de tienerleeftijd is de kans groter om zelf depressief te worden. Dat blijkt uit longitudinaal Engels onderzoek.

Aan het onderzoek deden een kleine 10.000 vrouwen mee die zwanger waren in de vroege jaren negentig. De moeders waren gemiddeld 29 jaar toen ze hun kind kregen. Ze werden onderzocht op depressieve symptomen toen hun kinderen respectievelijk 2, 8, 21 en 33 maanden oud waren en tot slot toen ze 11 jaar oud waren. Zo’n 90 % van de moeders hadden geen depressieve symptomen. Eén procent van de moeders liet ernstige persisterende depressie zien.

Gedragsproblemen

Het overgrote deel van de moeders die meededen in het onderzoek hadden geen postnatale depressie. Maar wanneer deze moeders werden vergeleken met moeders die wel een depressie hadden, dan viel op dat zij twee keer zoveel kans hadden op kinderen met gedragsproblemen, aldus de studie.

Hadden de vrouwen een ernstige en heel langdurige depressie dan was de kans vijf keer zo groot dat hun kinderen op 3,5 jarige leeftijd gedragsproblemen vertoonden en dat hun kinderen rond de leeftijd van 18 jaar zelf kampten met een depressie. Verder bleek dat hoe ernstiger de problemen van de moeder, hoe ernstiger de problemen bij de kinderen.

“Dit onderzoek laat zien als er sprake is van een persisterende en ernstige postnatale depressie, het risico voor de kinderen steeds hoger wordt dat ze zelf problemen ontwikkelen”, zegt senior onderzoeker Alan Stein, Professor Kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Universiteit van Oxford. Korte en minder ernstige periodes van depressie hebben veel minder effect op de ontwikkeling van het kind.

Depressie snel onderkennen en behandelen

Uit de studie blijkt ook dat moeders die twee tot acht maanden na de bevalling nog depressieve symptomen vertoonden, deze vaak ook nog hadden als de kinderen 11 jaar oud waren. Ongeacht hoe ernstig de symptomen waren.

Hoewel er wel wat af te dingen is aan het onderzoek, benadrukken de onderzoekers dat deze gegevens weer heel duidelijk maken hoe belangrijk het is dat depressieve symptomen snel worden onderkend en behandeld.

Bronnen: reuters.com / jamanetwork.com
Vertaling: Vakblad Vroeg

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here