Het gezinsspel ‘De Reis van 5’ leert jonge kinderen met eetproblemen een gevarieerder eetpatroon te ontwikkelen. Het gaat om selectieve eters die onder behandeling staan van een professional. Het gezinsspel is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu erkend als goed onderbouwde interventie.

De Reis van 5 is door het RIVM en opgenomen in de interventiedatabank ‘Gezond & Actief leven’. De interventiebank is vanuit de overheid hét keurmerk voor methodes die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan gezond en actief leven

De Reis van 5

De Reis van 5 is een gezinsspel voor thuis waarbij kinderen (4 t/m 10 jaar) met eetproblemen onder behandeling van een professional spelenderwijs een gevarieerder eetpatroon (her)ontwikkelen. Het hele gezin kruipt in de huid van een piraat en voltooit samen voeding gerelateerde opdrachten. Het spel wordt gedurende 15 weken gespeeld, minstens drie keer per week. Zowel alle maaltijden van de dag als voedingsgroepen uit ‘De Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum zijn vertegenwoordigd in de opdrachten.

Door regelmatig te spelen kunnen bestaande gewoontes in het eetpatroon worden doorbroken. De Reis van 5 biedt professionals een praktische aanvulling op, en doorvertaling van, de huidige behandelmethode van een kind met eetproblemen. Met het gezinsspel reikt een professional ouders extra handvatten aan om thuis spelenderwijs aan de slag te gaan met de eetproblemen van hun kind.

Beoordeling

De beoordelingscommissie vindt het een mooi doordacht spel met mooie materialen. Door de intensievere begeleiding is er meer kans op een goede uitvoering. Daarnaast is er een app ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in de voortgang van het spel door de deelnemers.

Onderzoek

Uit vijf procesevaluaties (2014-2016) bleek dat zowel gezinnen als professionals het spel leuk vinden, het zouden aanbevelen aan andere gezinnen en het willen blijven gebruiken. Gezinnen ervaren de spelmechanismen van het actief aangaan van eetervaringen, aanmoedigen, belonen van positief gedrag en actieve betrokkenheid van het hele gezin als positief en kansrijk. Professionals zien het spel als waardevolle, praktische aanvulling op primaire behandelmethoden. Er is nog te weinig effectonderzoek gedaan voor betrouwbare uitspraken over de invloed van het spel op eigen-effectiviteit en vaardigheden en vervolgens stressreductie, voedingsassociatie en eetpatroon. Verdere implementatie en evaluatie van De Reis van 5 zullen dit faciliteren.

Aanschafopties

De kosten van het spel  bedragen € 49,95. Voor de aanschaf van meerdere exemplaren kan een offerte worden aangevraagd. Alle informatie staat op de website van De Reis van 5.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan