Eerste levensjaren cruciaal voor ontwikkeling

0
6387

“Actuele kennis over het babybrein is van groot belang voor het werk van zorgprofessionals”, geeft prof.dr. Sabine Hunnius aan. “We beseffen namelijk steeds beter hoe belangrijk de eerste levensjaren zijn voor de vorming van de hersenen. Daarom zijn de leefomgeving van een baby en de ervaringen die hij in deze periode meemaakt zo cruciaal.”

Sabine Hunnius, directeur van het Baby & Child Research Center in Nijmegen, is de openingspreker van de 4e editie van het jaarlijkse congres Vroegsignalering bij baby’s op 28 november in Eindhoven. Haar hartenwens is dat alle jonge kinderen in een liefdevolle, stimulerende omgeving mogen opgroeien. Helaas is dat lang niet altijd het geval en zorgprofessionals spelen volgens haar een sleutelrol om daar verbetering in te brengen. “Zij weten immers als geen ander dat de eerste levensjaren zo bepalend zijn voor ons latere leven. Niet voor niets spreekt men tegenwoordig van de eerste 1001 kritieke dagen. Tijdens de zwangerschap en in de eerste twee levensjaren wordt de basis gelegd voor taalontwikkeling, emotionele ontwikkeling, motoriek, hechting en zo veel meer.”

Razendsnelle ontwikkeling

Samen met Michiel van Elk schreef Hunnius het populairwetenschappelijke handboek Het Babybrein over de ontwikkeling van de hersenen bij baby’s voor het brede publiek. Onlangs is hiervan een geheel herziene editie uitgebracht. Het succes van het boek, van de eerste editie zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht, verklaart Hunnius uit het feit dat de babytijd de wonderbaarlijkste periode in de levensloop van een mens is: in zo’n anderhalf jaar veranderen baby’s van hulpeloze wezentjes in peuters die al pratend door het huis wandelen. “Vanaf de geboorte wordt een baby overspoeld met nieuwe indrukken uit de wereld om hem heen. Hij ziet voor het eerst een gezicht, voelt hoe handen hem oppakken, ruikt nieuwe geuren en hoort nieuwe geluiden.”

Lezing

De manier waarop een baby de wereld waarneemt, is volgens de hoogleraar voor een volwassene maar moeilijk voor te stellen. “Hoe ziet een baby zijn omgeving? Wat begrijpt hij van wat er om hem heen gebeurt? En wat is de optimale omgeving voor een baby om in op te groeien?

In mijn lezing tijdens het babycongres zal ik ingaan op de belangrijke kennis en nieuwe inzichten die recent neurowetenschappelijk en psychologisch onderzoek heeft opgeleverd over de ontwikkeling van baby’s en hun hersenen.” 

Babycongres 2018
Het Congres Vroegsignalering bij baby’s vindt plaats op initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo. Prof. Dr. Vincent Jaddoe (Erasmus MC) verzorgt de tweede lezing over wat er uit het grote Generation R onderzoek is gekomen met betrekking tot baby’s en hun ouders. Vervolgens kunt u drie deelsessies kiezen uit een palet van negen.

Op de website van Euregionaal Congresburo staat alle informatie: congresburo.com

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here