Eenduidig vroegtijdig waarschuwingssysteem voor alle kinderafdelingen

0
115

Om in ziekenhuizen de klinische achteruitgang van kinderen vroegtijdig te detecteren, heeft de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) een nieuw Paediatric Early Warning Score (PEWS)-systeem gelanceerd. Dit vergroot de kans om tijdig een behandeling in te zetten. Het systeem, dat bestaat uit een scorekaart van vitale functies en een escalatieplan, is ontwikkeld voor gebruik op de kinderafdelingen van alle Nederlandse ziekenhuizen.

Het Dutch PEWS-systeem bestaat, naast een set parameters voor het meten van vitale functies, uit een flexibele schil die ziekenhuizen ruimte geeft om extra parameters toe te voegen. Ook bevat het een escalatieplan met afspraken over escaleren en de-escaleren van zorg en levert het ‘worry sign’ (/niet-pluis-gevoel) van ouders een verhoging van de escalatie op.

Wildgroei

Op dit moment bestaan er veel verschillende PEWS-systemen: in 68 Nederlandse ziekenhuizen worden maar liefst 45 verschillende versies van PEWS gebruikt, met in totaal 20 verschillende klinische uitkomsten die gemeten worden. Landelijk, eenduidig gebruik van een gevalideerd PEWS-systeem bevordert de communicatie binnen en tussen ziekenhuizen én faciliteert onderzoek naar de effectiviteit van PEWS. Kinderartsen en verpleegkundigen gaven dan ook aan ook behoefte aan een gestandaardiseerde set PEWS.

Implementatie

De komende tijd zal een landelijke werkgroep zich bezighouden met de implementatie van het Dutch PEWS-systeem in de Nederlandse ziekenhuizen.

Het systeem is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Nivel, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Stichting Kind en Ziekenhuis en Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Het project is gefinancierd door Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Ongeveer 300 kinderartsen en kinderverpleegkundigen namen deel aan een Delphi-onderzoek en er is een focusgroep gehouden met ouders van zieke kinderen. Nieuwsgierig naar het Dutch PEWS systeem?

Meer weten?

Bekijk de Infographic ‘Dutch PEWS’ en lees het interview met de kinderarts en projectleider Joris Fuijkschot.

Bron: kindenzorg.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here