Juist de paar maanden vóór de zwangerschap zijn van belang voor een goed verloop en het krijgen van een gezondere baby. Binnen relaties krijgt dit aspect te weinig aandacht. Een nieuw online platform geeft handige tips om gezond zwanger te worden.

Wanneer stellen proberen om zwanger te worden, houden ze dat vaak voor zichzelf. Ditha Kaarls-Tschin is oprichter van de website 12maandenzwanger.nl en wil daarmee informeren over de voorbereidingen op een zwangerschap. Op lindanieuws.nl benadrukt ze dat we juist moeten nadenken over het proces van zwanger worden, omdat we daar amper over praten, maar er nog wel veel uit te halen valt.

Zwangerschap begint maanden eerder

“Een zwangerschap begint niet pas bij het moment waarop je zwanger bent, maar al maanden daarvoor. Eigenlijk al vanaf het moment dat jij en je partner overwegen om aan kinderen te beginnen.” Vandaar ook de naam 12maandenzwanger. “In je hoofd ben je veel langer dan negen maanden zwanger.” Om te benadrukken hoe belangrijk deze voorbereidende maanden zijn, besloot Kaarls-Tschin – in samenwerking met TNO – een platform te lanceren waar jong volwassenen terecht kunnen met al hun vragen. “We proberen ouders in spé duidelijk te maken dat ze wel degelijk iets kunnen doen om de kans te vergroten dat ze snel en gezond zwanger worden.”

Tips

Op de website geven deskundigen advies in de vorm van tips. “Tips die goed zijn voor jezelf, voor het zwanger worden, maar ook voor je kind”, aldus Kaarls-Tschin. Gepromoveerd onderzoeker Marjolein Poels (32), één van de preconceptiezorgdeskundigen die meewerkt aan de website én zelf ook zwanger, legt uit om wat voor tips het gaat en verzekert dat ze absoluut niet alleen voor de vrouw zijn. Ga naar 12maandenzwanger.nl > 

Wat kan men doen …

Het bericht op lindanieuws.nl bevat ook informatie wat stellen voorafgaand aan de feitelijke zwangerschap kunnen doen, klik hier.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan