Driekwart (73%) van de moeders geeft tegenwoordig borstvoeding. De meeste vrouwen denken het gemakkelijk meer dan een half jaar vol te houden, maar in de praktijk lukt dat slechts een kwart (25%). Slechts één op de twintig (6%) maakt het jaar vol.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel in het kader van het programma ‘Hoe Bevalt Nederland’ met Ria Bremer. Het onderzoek werd ingevuld door 10.000 vrouwen die in de afgelopen twee jaar een baby kregen. Vijfendertig jaar geleden werd voor hetzelfde programma een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd. Sindsdien is er weinig veranderd, want ook toen gaf driekwart (75%) van de ondervraagde moeders hun baby de borst. Veel moeders stoppen als ze weer gaan werken. Kolven op het werk vinden ze lastig. Een enkeling houdt het extra lang vol.

Gedwongen of bewust flesvoeding

Een kwart (24%) geeft haar baby vanaf het begin flesvoeding. Bij hen lukt het vaak niet om borstvoeding te geven door fysieke problemen, zoals een borstontsteking of een haperende melkproductie. Soms kiezen ze bewust voor de fles om de vader ook bij de voeding te betrekken.

Schuldgevoel

Sommige vrouwen in het onderzoek voelen zich schuldig omdat ze geen borstvoeding kunnen geven of snel moeten stoppen. Ze hebben het gevoel dat ze hun baby tekort doen. Ze voelen de druk van hun omgeving om zo lang mogelijk borstvoeding te geven. “Na vier borstontstekingen was ik zo ziek dat ik nauwelijks voor mijn kind kon zorgen. Nu ik ben overgestapt op de fles ben ik weer een blije moeder. Toch word ik er voortdurend op aangesproken dat ik mijn kind geen borstvoeding geef. Heel frustrerend, het voelt als falen”, verzucht een moeder.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]Deelsessie voor zorgprofessionals
Tijdens het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 28 november verzorgt Gonneke van Veldhuizen–Staas een deelsessie over kennisaspecten rond borstvoeding.
Lees verder > [/su_note]

AdvertentieSlaap webinar

Meer uitslagen en Hoe Bevalt Nederland op tv

De uitzendingen van ‘Hoe Bevalt Nederland’ zijn op 5, 12 en 19 september 2018 en worden gepresenteerd door Ria Bremer. De uitzendingen en alle informatie rondom deze uitzendingen staan in het dossier Hoe Bevalt Nederland.

Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel maakt hierin meer uitslagen van het grote zwangerschapsonderzoek bekend. Hoe denken vrouwen anno 2018 bijvoorbeeld over pijnbestrijding bij de bevalling, roken en drinken rond de zwangerschap en het aantal echo’s? Hoeveel vrouwen worden er ongepland zwanger? En wat kwam er uit het onderzoek van Hoe Bevalt Nederland in 1983?

Ben je benieuwd naar meer onderzoeksresultaten? Lees de leukste weetjes uit het bevallingsonderzoek 2018 op de site van EenVandaag. Ook uit de tweede uitzending van Hoe Bevalt Nederland: meer over de oprichting van een draagmoederbank bij EenVandaag.

Bron: zorgnu.avrotros.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan