Driekwart van de kinderen van 2 tot 4 jaar heeft thuis te maken met een vorm van geweld, schrijft Unicef in een rapport. Ook worden zes op de tien 1-jarigen op reguliere basis gewelddadig gedisciplineerd. “De schade die kinderen over de hele wereld wordt toegedaan is verontrustend”, stelt Unicef. Uit het rapport blijkt verder dat de moeder van een op de vier kinderen onder de vijf jaar oud slachtoffer is van huiselijk geweld.

Een duizelingwekkend aantal kinderen is slachtoffer van geweld, vaak door degenen die voor ze zouden moeten zorgen. Dat zegt UNICEF in een nieuw rapport. Zo heeft driekwart van de 2- tot 4-jarigen wereldwijd thuis te maken met psychologische agressie en/of fysieke bestraffing. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie gaat het om zo’n 300 miljoen peuters wereldwijd.

Verontrustend

Het rapport ‘A Familiar Face: Violence in the lives of children and adolescents’ brengt de nieuwste cijfers over geweld tegen kinderen wereldwijd: thuis, op school en op straat. “De schade die kinderen over de hele wereld wordt toegedaan is verontrustend”, zegt hoofd kinderbescherming Cornelius Williams van UNICEF Internationaal. ‘”Baby’s worden geslagen, kinderen gedwongen tot seksuele handelingen en adolescenten vermoord op straat. Geweld tegen kinderen kent geen grenzen.”

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Inzet UNICEF

UNICEF zet zich in om een einde te maken aan geweld tegen kinderen en steunt overheden en diensten die slachtoffers helpen en beleid- en wetgeving ontwikkelen om kinderen te beschermen. Daarnaast helpt UNICEF gemeenschappen, ouders en kinderen om geweld te voorkomen met praktische programma’s, zoals ouderschapscursussen en acties tegen huiselijk geweld. UNICEF roept overheden op actie te ondernemen en de INSPIRE richtlijnen te ondersteunen die zijn vastgesteld door de WHO, UNICEF en the Global Partnership to End Violence Against Children.

Meer weten?

Het volledige rapport  en een beknopte samenvatting zijn te downloaden vanaf de website van UNICEF.

Meer informatie over de Global Partnership to End Violence Against Children: www.end-violence.org.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan