Hoogleraar Lenneke Alink (40) heeft de Ammodo Science Awards 2019 gewonnen. Voor haar onderzoek naar kindermishandeling ontvangt Alink een geldbedrag van 300.000 euro. Hierin brengt zij het ‘waarom’ in kaart: kennis die wetenschappelijk nog ontbreekt, maar noodzakelijk is voor betere therapie.

Lenneke Alink, hoogleraar Forensische gezinspedagogiek aan de Universiteit Leiden, onderzoekt de risicofactoren, oorzaken en gevolgen van kindermishandeling. Zo ontdekte ze, als mogelijk kenmerk van kindermishandeling, dat ouders een minder sterke reactie van het stresssysteem vertonen wanneer kinderen huilen.

Maak mishandeling bespreekbaar

In een recent interview met Vakblad Vroeg waarschuwt Alink, binnenkort spreker tijdens het jaarlijkse VROEG-congres, voor angst om in te grijpen. “Handelen bij een vermoeden betekent niet dat er direct een melding wordt gedaan of het kind uit huis wordt geplaatst. Het is belangrijk om zorgen in ieder geval bespreekbaar te maken met de ouders. Vraag bijvoorbeeld bij een vermoeden of het wel goed gaat thuis. Investeer in de relatie met ouders, zodat ze hulp durven te vragen. Maar kijk bij een vermoeden niet weg.”

In dit verband wijst ze erop dat mishandeling kan leiden tot een onveilige gehechtheidsrelatie, met – nu en later – allerlei risico’s voor de ontwikkeling. “Gehechtheid is een aangeboren gedragssysteem dat in werking treedt als er sprake is van angst, spanning of verdriet bij het kind. Op die momenten zal een kind toenadering zoeken tot een gehechtheidsfiguur.” Lees verder >

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″] Lenneke Alink verzorgt over dit onderwerp een lezing tijdens het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp op 13 maart 2019 in Eindhoven. Op het congres komen ook tal van andere aspecten rond de zorg en ontwikkeling van het jonge kind aan bod. Klik hier voor meer informatie over het programma en de deelnamemogelijkheden. [/su_note]

Geen begrip van psychologisch proces

Naar aanleiding van het winnen van de Award is Alink ook geinterviewd door Dagblad Trouw. Hierin laat zij onder meer weten dat de effectiviteit van hulpprogramma’s voor ouders die kinderen mishandelen vrij matig is. “Dat is mede omdat we het proces niet zo goed begrijpen. We weten wel wélke ouders risico lopen, zoals ouders met een laag inkomen, met een lage opleiding en met veel stress. Maar dat geeft ons nog geen begrip van het psychologische proces. Dat is wat ik met mijn team onderzoek.”

Het waarom doorgronden

De hoogleraar probeert vooral te doorgronden waarom ouders op een bepaalde manier reageren. “Daarvoor werk ik onder meer met ouders die hulp krijgen omdat ze hun kind mishandelen of hebben mishandeld. Ik laat ze kijken naar een plaatje van een tweejarig kind dat knoeit met melk. Ouders kunnen dan denken: ach, hij is klein en kan het nog niet zo goed. Of ze worden boos. Ook laten we ouders met hun kinderen in gesprek gaan over een onderwerp waarover ze het oneens zijn, zoals bedtijd of kamer opruimen. Dan meten we onder meer de hartslag. We ontdekten dat ouders die zelf verwaarloosd zijn, anders reageren. Ze laten een verhoogde stressreactie zien.” Lees verder >

Ammodo Science Award

De Ammodo Science Award stimuleert ongebonden, fundamentele wetenschap en bestrijkt alle wetenschappelijke disciplines. De Award dient als blijk van erkenning voor wetenschappelijke prestaties door excellente, internationaal erkende mid-career wetenschappers. Lees verder >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan