Doorbreek taboe rondom postnatale depressie

0
85
postnatale depressie

Meer dan één op de acht Nederlandse moeders krijgt te maken met een postnatale depressie. GroenLinks vindt dat er meer aandacht voor moet zijn gedurende en na een zwangerschap. Daartoe deed de partij onlangs een aantal voorstellen.

GroenLinks vindt dat het taboe rondom postnatale depressies doorbroken moet worden, meldt kraamsupportonline.nl. De oppositiepartij vindt dat er meer aandacht voor moet komen in de zorg aan vrouwen die een kind krijgen.

Voorstellen

De partij pleit er voor dat binnen alle relevante opleidingen meer aandacht wordt besteed aan postnatale depressies: de kraamhulp, verloskundige, medewerker bij het consultatiebureau en huisarts moeten sneller een postnatale depressie herkennen. Daarnaast zou er een screening plaats moeten vinden bij de verloskundige, omdat een postnatale depressie zich vaak al openbaart tijdens de zwangerschap. Verder zou elk consultatiebureau laagdrempelige begeleiding aan moeders moeten bieden. Ook zouden voorbeelden van goede begeleiding landelijk uitgerold moeten worden. Tenslotte vroeg GroenLinks de minister een landelijke campagne te starten om postnatale depressies uit de taboesfeer te halen.

Gevolgen

Vrouwen die te maken krijgen met een postnatale depressie schamen zich en voelen zich eenzaam en onbegrepen. Dit leidt tot meer huwelijksproblemen en echtscheidingen. Ook voor de ontwikkeling van baby’s zijn er grote risico’s op de korte en lange termijn, denk aan weinig hechting en een verhoogd risico op kindermishandeling. Op latere leeftijd komen emotionele en gedragsproblemen vaker voor. Van de kinderen van depressieve ouders ontwikkelt 40 procent een depressie voor het achttiende levensjaar.

Bron: kraamsupportonline.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here