Doorbreek taboe rondom postnatale depressie

2
1780
postnatale depressie

Meer dan één op de acht Nederlandse moeders krijgt te maken met een postnatale depressie. GroenLinks vindt dat er meer aandacht voor moet zijn gedurende en na een zwangerschap. Daartoe deed de partij onlangs een aantal voorstellen.

GroenLinks vindt dat het taboe rondom postnatale depressies doorbroken moet worden, meldt kraamsupportonline.nl. De oppositiepartij vindt dat er meer aandacht voor moet komen in de zorg aan vrouwen die een kind krijgen.

Voorstellen

De partij pleit er voor dat binnen alle relevante opleidingen meer aandacht wordt besteed aan postnatale depressies: de kraamhulp, verloskundige, medewerker bij het consultatiebureau en huisarts moeten sneller een postnatale depressie herkennen. Daarnaast zou er een screening plaats moeten vinden bij de verloskundige, omdat een postnatale depressie zich vaak al openbaart tijdens de zwangerschap. Verder zou elk consultatiebureau laagdrempelige begeleiding aan moeders moeten bieden. Ook zouden voorbeelden van goede begeleiding landelijk uitgerold moeten worden. Tenslotte vroeg GroenLinks de minister een landelijke campagne te starten om postnatale depressies uit de taboesfeer te halen.

Gevolgen

Vrouwen die te maken krijgen met een postnatale depressie schamen zich en voelen zich eenzaam en onbegrepen. Dit leidt tot meer huwelijksproblemen en echtscheidingen. Ook voor de ontwikkeling van baby’s zijn er grote risico’s op de korte en lange termijn, denk aan weinig hechting en een verhoogd risico op kindermishandeling. Op latere leeftijd komen emotionele en gedragsproblemen vaker voor. Van de kinderen van depressieve ouders ontwikkelt 40 procent een depressie voor het achttiende levensjaar.

Bron: kraamsupportonline.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. Depressie kan ook samenhangen met andere psychische aandoeningen, zoals angst-, dwang- en PTSS (comorbiditeit) en sociale en maatschappelijke problematiek. H(erkenning) bij kraamhulp, verloskundige, medewerker consultatiebureau en huisarts en daarover in gesprek gaan met ouders helpt dat zij zich begrepen voelen en makkelijker hulp accepteren. Juist in de zwangerschap worden ouders (ook vaders!) teruggeworpen op eigen jeugdervaringen. Stichting MeeleefGezin richt zich specifiek op steun aan deze ouders door het vrijwillige meeleefgezin even de zorg voor het kind van hen te laten overnemen. Dat draagt bij aan herstel! Meeleefgezinnen worden goed gescreend en krijgen een voorbereidingstraining. dat leidt tot betere afstemming met ouders. Van daaruit wordt fijnmazig gematcht waardoor er gemakkelijker een klik tot stand komt en er meer continuïteit is in de zorg voor de baby. We zijn actief in de landelijke uitrol die Groen Links voorstaat en werken daarin graag ook samen met JGZ.

  2. Postnatale depressie openbaart zich tijdens zwangerschap? Postnataal is juist na de zwangerschap.
    In mijn praktijk en ook ikzelf heb twee keer dit meegemaakt door een hormonale disbalans. Verder waren er geen enkele tekenen dat ik hiermee te maken zou krijgen. De eerste vier a vijf weken was er niets aan de hand en voelde ik mij super goed. Ik zie het geregeld voorbij komen dat iemand pas later een postnatale/postpartum depressie ontwikkeld. De verloskundige is dan niet meer in beeld en bij de JGZ is de screening echt niet optimaal. Ik hoop van harte dat er meer aandacht voor dit onderwerp komt! Het begin is er!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here