Doorbraak in neuroblastoom-onderzoek: twee soorten kankercellen

0
1155

De kankersoort neuroblastoom, die alleen bij kinderen voorkomt, blijkt uit twee cellen te bestaan. Eén daarvan is niet vatbaar voor chemotherapie, waardoor de ziekte na behandeling vaak terugkomt. Onderzoekers in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam noemen de ontdekking een doorbraak.

Rogier Versteeg is het hoofd van het onderzoeksteam dat de ontdekking deed. “Die tweede cel kenden we nog niet. Die zit al vanaf het begin in de tumor, maar dat zijn op dat moment heel weinig cellen en dus moeilijk waar te nemen”, legt hij aan RTL Nieuws uit. Die eerste cel die wel bekend was, is te behandelen met chemotherapie. Versteeg: “Deze soort verdwijnt nagenoeg, maar die weinige ‘nieuwe’ cellen gaan niet kapot. Zij zorgen ervoor dat de kanker terugkomt. Wat je dan krijgt, is een nieuwe tumor vol met cellen die niet te behandelen zijn met chemo. Daarom overlijden de kinderen eraan.”

Kleine overlevingskans bij terugkeer

Ieder jaar krijgen ongeveer 20 tot 35 kinderen in Nederland te horen dat ze neuroblastoom hebben. Krijgen ze dat onder de twee jaar, dan is het vaak goed te behandelen. Wordt de ziekte na hun tweede geconstateerd, dan is het in veel gevallen niet meer te genezen. Nadat patiëntjes de eerste behandeling hebben gehad, komt de kanker nu in ongeveer 70 procent van de gevallen terug. Gebeurt dat, dan is de overlevingskans van het kind nog maar vijf procent.

Zoektocht naar nieuw medicijn

De ontdekking is goed nieuws, want nu kan er naar een nieuw medicijn gezocht worden. Maar een oplossing is er dus nog niet. “We zijn nu die nieuwe cel aan het kweken en gaan op die manier op zoek naar een nieuw medicijn. Het gaat alleen nog jaren duren voordat we dit nieuwe medicijn gevonden hebben en kunnen gaan gebruiken”, zegt Versteeg.

Het onderzoek wordt gefinancierd door Villa Joep, opgericht door de ouders van een voormalig patiënt. Joep overleefde de ziekte niet. Moeder van Joep en directeur van het fonds Leontine Heisen: “Het is heel heftig om te zien dat kinderen meerdere keren zo’n zware chemo moeten. En dan komt de ziekte vaak terug en moeten ze weer behandeld worden. Vaak overlijden ze alsnog. We hopen dat kinderen in de toekomst wel genezen.”

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here