Doorbloeding spraakcentrum minder goed bij stotteraars

0
2377

Hoe meer mensen last hebben stotteren, hoe minder bloed er stroomt door het spraakgebied van het brein. Mogelijk is deze verminderde doorbloeding van het spraakcentrum één van de oorzaken van ernstig stotteren.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Human Brain Mapping; NU.nl bericht over de studie. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door zogenoemde perfusiescans te maken van de hersenen van 36 kinderen en volwassenen met stotterklachten. Met perfusiescans kan zichtbaar worden gemaakt hoe het bloed door het brein van mensen stroomt.

Uit de scans van de stotteraars bleek dat ze vaak last hadden van een verminderde bloeddoorstroming in het centrum van Broca. Bij veel van hen stroomden ook minder bloed door nabijgelegen hersengebieden die eveneens betrokken zijn bij spraak.

“Als meerdere hersengebieden waren aangedaan, hadden de kinderen en volwassenen meestal ook meer last van stotteren”, verklaart hoofdonderzoeker Bradley Peterson op nieuwssite Phys.org. De wetenschapper beschouwt zijn ontdekking als een doorbraak in het onderzoek naar stotteren. “Dit is echt een opvallende bevinding.”

Reduced perfusion in Broca’s area in developmental stuttering

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here