Hoe meer mensen last hebben stotteren, hoe minder bloed er stroomt door het spraakgebied van het brein. Mogelijk is deze verminderde doorbloeding van het spraakcentrum één van de oorzaken van ernstig stotteren.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Human Brain Mapping; NU.nl bericht over de studie. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door zogenoemde perfusiescans te maken van de hersenen van 36 kinderen en volwassenen met stotterklachten. Met perfusiescans kan zichtbaar worden gemaakt hoe het bloed door het brein van mensen stroomt.

Uit de scans van de stotteraars bleek dat ze vaak last hadden van een verminderde bloeddoorstroming in het centrum van Broca. Bij veel van hen stroomden ook minder bloed door nabijgelegen hersengebieden die eveneens betrokken zijn bij spraak.

“Als meerdere hersengebieden waren aangedaan, hadden de kinderen en volwassenen meestal ook meer last van stotteren”, verklaart hoofdonderzoeker Bradley Peterson op nieuwssite Phys.org. De wetenschapper beschouwt zijn ontdekking als een doorbraak in het onderzoek naar stotteren. “Dit is echt een opvallende bevinding.”

Reduced perfusion in Broca’s area in developmental stuttering

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan