Kinderen vinden wangslijmvliesafname, allergietesten en echoscopieën minder belastend dan een tandartsbezoek.  Belangrijk om te weten, want meer dan de helft van de medicijnen die kinderartsen voorschrijven, is niet onderzocht op werking en effectiviteit bij kinderen. Dit gegeven zet een belangrijke stap naar een grotere deelname van kinderen aan onderzoeken naar medicijnen en behandelingen.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Mira Staphorst, getiteld Hearing the voices of the children: the views of children participating in clinical research, waarover stofwisselingsziekten.nl bericht.

Verveling meest belastend

Staphorst liet verschillende groepen kinderen een vragenlijst invullen en interviewde ze om erachter te komen hoe zij de onderzoeken ervaren. Geen van de kinderen had langdurige stress door het onderzoek. Wel ervaren kinderen die van nature al banger zijn, meer stress. Veruit het meest belastend voor kinderen is dat ze zich vervelen of moe worden tijdens het onderzoek. Staphorst beveelt daarom aan om voor voldoende afleiding te zorgen tijdens het onderzoek. Daarnaast willen kinderen graag goed en op hun eigen niveau geïnformeerd worden en plezier hebben tijdens het onderzoek.

Kinderen als proefpersoon

De resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijke stap naar het vaker betrekken van kinderen als proefpersoon in onderzoeken naar medicijnen en behandelingen. Bij onderzoeken waarin de optimale dosering, werking en veiligheid van medicijnen en behandelingen worden onderzocht, worden kinderen nu namelijk nog vaak uitgesloten. Vijfenzestig procent  van de medicijnen die kinderartsen momenteel aan kinderen voorschrijven, is niet onderzocht op werking en effectiviteit bij kinderen.

Ook weten artsen vaak niet wat de normale waarden van allerlei stoffen, in bijvoorbeeld het bloed, is bij kinderen, laat staan dat het bekend is wat de langetermijneffecten zijn van behandelingen met medicijnen bij kinderen. Daardoor lopen zij risico op onder- of overdosering.

Het is dus belangrijk dat er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt met kinderen. Dit wordt bemoeilijkt door een wet die kinderen beschermt tegen risicovolle en ongemakkelijke onderzoeken, omdat ze meestal geen direct voordeel hebben van het meedoen aan zo’n onderzoek.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan