Tweederde van de jonge kinderen krijgt een dagelijkse wasbeurt. Hierdoor droogt hun huid ontzettend uit, terwijl dagelijks douchen voor de hygiëne niet nodig is. Toch vindt één op de vier ouders zichzelf een slechte ouder als ze hun kroost niet elke dag wassen.

Dat blijkt uit een onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts. Zij ondervroeg
1021 mannen en vrouwen, waarvan 68% aangaf zijn kind dagelijks te wassen. Maar elke dag wassen is volgens Leenarts helemaal niet zo goed voor de huid. “Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid. En zeker in de winter krijgen mensen hier  snel last van, omdat de huid dan al extra te lijden heeft door weer en wind. Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassenen een gewoonte. Maar voor je huid is ouderwets met een washandje aan de wastafel een stuk beter.”

Advertentie

Slechte ouder

Van de ouders die  hun kind wel eens een paar dagen niet wast, blijkt 25% zich hierdoor een slechte ouder te vinden. Ook denkt 10% dat eczeem een teken is van gebrekkige verzorging. Het tegendeel is echter waar: overmatige hygiëne in de vorm van handen wassen en douchen is een veel voorkomende oorzaak van eczeem.

Zeep terughoudend gebruiken

Ten aanzien van het gebruik van zeep tijdens het douchen blijkt een kwart van de ondervraagden het vies te vinden om zich alleen met water te wassen. Leenarts raadt juist aan terughoudend te zijn met het gebruik van zeep. “Zeep tast de beschermende vette laag op je huid aan waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. De combinatie zeep en heet water is helemaal funest voor de huid; je wast je huidvetten er helemaal af! Gebruik liever douche- of bad producten op oliebasis die de huid beschermen voor uitdroging.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan