Consumptie van drop verhoogt stress tijdens zwangerschap

0
1842

Te veel stresshormonen is niet goed voor een ongeboren baby. In de placenta zitten daarom enzymen die de nog ongeboren baby beschermen tegen te grote hoeveelheden stresshormoon. Alleen doen de consumptie van drop, salmiakpoeder en zoethoutthee dit beschermend vermogen grotendeels weer teniet.

Eén van de enzymen die de ongeboren baby beschermen heeft de moeilijke naam ‘11β-hydroxysteroid dehydrogenase type 2’, meldt het NCJ. Dit buffer-enzym zet actief stresshormoon (cortisol) om in inactief stresshormoon (cortisol). Hierdoor bereikt slechts 10-20% van de stresshormonen die actief zijn in het bloed van de moeder de ongeboren baby.1Dit is een prachtige manier van de natuur om de ongeboren baby te beschermen tegen te veel stresshormonen. Er is echter een verstorend stofje dat ervoor zorgt dat dit buffer-enzym minder goed zijn werk kan doen: glycyrrhizinezuur. Drop, salmiak poeder en zoethoutthee zit er boordevol mee (meer informatie vind je hier).

Voor veel aanstaande moeders die last hebben van duizeligheid door een lage bloeddruk lonkt de zak drop. Dat is begrijpelijk omdat de drop je bloeddruk kan verhogen en daarmee de duizeligheid minder kan maken. Maar als een zwangere vrouw erg veel drop eet, vermindert de werking van het buffer-enzym in haar placenta en neemt de doorstroom van actieve stresshormonen naar de ongeboren baby toe.

Het advies is dan ook om tijdens je zwangerschap voorzichtig te zijn met het eten van drop. Het voedingscentrum adviseert maximaal 2-3 dropjes/dag. Ook omdat het bloeddrukverhogende effect van drop niet zo gunstig is tijdens de zwangerschap.

Meer lezen over drop en stresshormonen in de zwangerschap?
In een groot Fins onderzoek uit 20172is gekeken naar verschillen tussen kinderen van moeders die in de zwangerschap erg veel drop aten (meer dan 500 mg glycyrrhizinezuur per week = ongeveer 2 zakken drop) en kinderen van moeders die geen of weinig drop aten. Op 12-jarige leeftijd hadden de kinderen van de drop etende moeders een hogere kans op een lager IQ en gedragsproblemen zoals ADHD. De dochters van deze moeders waren groter en zwaarder en begonnen vaak eerder aan hun puberteit. Dit zijn ontwikkelingsproblemen die we vaker zien bij kinderen die tijdens de zwangerschap aan ernstige stress zijn blootgesteld geweest.3

In juni dit jaar werd een NCJ-partnerbijeenkomst met deskundigen uit verschillende disciplines georganiseerd rond Early Life Stress. Vanuit deze slimme samenwerking en verbinding is dit blog tot stand gekomen met een bijdrage van Eva Naninck en Bibian van der Voorn.

Bron: ncj.nl

Referenties:

Gitau R, Cameron A, Fisk NM, Glover V (1998) Fetal exposure to maternal cortisol. Lancet 352: 707–708.

Räikkönen K, Martikainen S, Pesonen A, Lahti J, Heinonen K et al. (2017) Maternal licorice consumption during pregnancy and pubertal, cognitive, and psychiatric outcomes in children. American Journal of Epidemiology, 185(5): 317–328, https://doi.org/10.1093/aje/kww172

Bhutta AT, Cleves MA, Casey PH, Cradock MM, Anand KJ  (2002) Cognitive and behavioral outcomes of school-aged children who were born preterm: a meta-analysis. JAMA. 14;288(6):728-737.

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here