Op 15 november vindt de derde editie plaats van het Congres Vroegsignalering bij baby’s. Het jaarlijks congres staat dit keer in het teken van vroeggeboorte: wat betekent dit voor de ontwikkeling van een kind, nu en later in het leven? En wat zijn aandachtspunten voor professionals?

Een zwangerschap duurt normaal gesproken 40 weken. Er is sprake van vroeggeboorte als een zwangerschap minder dan 37 weken heeft  geduurd.  Duurt een zwangerschap tussen de 32 en 37 weken dan noemen we een kind matig prematuur, minder dan 32 weken ernstig prematuur en beneden de 28 weken zwangerschap is een kind extreem prematuur.

Bij een te vroeg geboren kind kunnen allerlei ernstige en minder ernstige lichamelijke en cognitieve beperkingen voorkomen. Wat zijn aandachtspunten? Maar ook: wat doet dat met ouders en de gehechtheidsrelatie? En hebben professionals voldoende kennis en handvatten om hiermee om te gaan?

Programma

Tijdens het ochtendprogramma belichten drie sprekers vroeggeboorte van verschillende kanten. In de middag kan worden gekozen voor twee workshops.

Plenaire bijdragen:

Wat betekent vroeggeboorte voor de ontwikkeling?
Prof. Dr. Manon Benders, UMC Utrecht

Prenatale stress, prematuriteit en de band tussen ouders en baby
Prof. Dr. Carolina de Weerth, Radboud Universiteit:

Prematuur ouderschap
Drs. Bieke Bollen, KU Leuven

Workshops:

Muziektherapie bij te vroeg geborenen
Mariska Köhne-Krab, Neonatologie Muziektherapeut

Thuis uit het ziekenhuis en dan?
Froukje S. Houtstra, Jeugdarts KNMG

Psychotherapeutische hulp gericht op hechtingsrelatie
Drs. Fernanda Sampaio de Carvolho, Erasmus MC

Matig te vroeg geborenen, een vergeten groep
Dr. Petr Jira, Kinderarts Jeroen Bosch Ziekenhuis

Meer informatie en aanmelden

Het congres is een initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo (ECB). Alle informatie over accreditatie, prijzen en aanmelding staat op de ECB-website. Abonnees van Vakblad Vroeg, ook nieuwe, ontvangen korting op het voltarief.  Naar de congrespagina >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan