Zijn er zorgen over de ontwikkeling van een kind, dan is goed contact met ouders van groot belang. Dit geldt zeker voor de eerste jaren van het ouderschap. Wat zijn dan aandachtspunten voor jou als professional? Tijdens het congres ‘Goed contact met ouders’ leer je over de do’s & dont’s om goed met prille ouders samen te werken. Dit kan live op 24 mei in Eindhoven en online een maand lang vanaf 1 juli.

Als je met jonge kinderen werkt, heb je vanzelfsprekend ook met de ouders te maken. Dit is niet altijd even makkelijk en kan soms zelfs pijn in je buik veroorzaken. Je krijgt immers ouders voor je die heel verschillend zijn. Zijn er zorgen over de ontwikkeling van een kind, dan is goed contact met ouders helemaal van groot belang. Je wilt immers een goede (behandel)relatie met hen. Hoe krijg je dit voor elkaar, ook als een ouder licht verstandelijk beperkt is of autistisch of een verslaving of een psychiatrische stoornis heeft? Wat zijn aandachtspunten voor jou als professional?

Tijdens het congres ‘Goed contact met prille ouders’ staan we hier samen met deskundigen uit de praktijk bij stil. Na drie inleidende presentaties, volgen vier verschillende deelsessies.

Klik hier voor meer informatie over het congres >>

Programma

Drs. Miranda van den Akker: Aansluiting vinden en houden met jonge ouders
Ouders hebben wensen, dromen en verwachtingen van henzelf als ouder en van hun kind, vrijwel altijd hebben zij het beste met hun kind voor. Ook hulpverleners hebben verwachtingen van de ouders en wensen voor het kind. De weerbarstige praktijk vraagt om goede aansluiting bij de ouder. In deze presentatie wordt hierover gereflecteerd middels theorie, onderzoek en praktijkvoorbeelden.

Bob de Raadt: Vaders doen ertoe tijdens de eerste 1000 dagen
Meer en meer wordt de meerwaarde duidelijk van het betrekken van vaders bij de zorg aan het ongeboren en jonge kind. Helaas is hier in de praktijk nog slechts mondjesmaat aandacht voor. Bob de Raadt is al jarenlang pleitbezorger voor meer oog voor vaders in het zorglandschap. In zijn presentatie vertelt hij over het belang hiervan en de mogelijkheden hiertoe.

Nicky van Havere: Childproof ouderschap bestaat niet
Het gebeurt regelmatig dat jongvolwassenen met psychische klachten zélf moeder of vader worden. De maatschappij kijkt dan vaak heel anders toe op hun ouderschap. Valkuil is dat cliënten hierdoor worden benaderd als een ‘overbezorgde’, ‘mentaal labiele’ of ‘onbetrokken’ ouder. De complexiteit van interacties tussen kinderen, ouders en de buitenwereld raakt daarmee uit het oog verloren.

Hilmar Bijma: Werken met (aanstaande) ouders met veel stress 
Een psychiatrische aandoening, voorgeschiedenis van (kinderlijk) trauma c.q. verwaarlozing of ernstige stress bij (aanstaande) ouders kan invloed hebben op de omgeving waarbinnen een kind zich foetaal of op kinderleeftijd ontwikkelt. In deze voordracht bespreekt Hilmar Bijma, vanuit theorie en praktijk, op welke manier je met hen tijdens zwangerschap of pril ouderschap een relatie aan kunt gaan. Je krijgt vanuit theorie en praktijk uitleg over het belang en de concrete mogelijkheden om de kansen voor (aanstaande) ouders en hun kind in deze periode te benutten. Je gaat naar huis met een aantal concrete handvatten waarmee je direct in de praktijk mee aan de slag kunt.

Dr. Marja W. Hodes: Wat werkt voor ouders met een LVB?
Ouders met een verstandelijke beperking vormen een kwetsbare groep. Er komt veel op hen af en er wordt veel van hen gevraagd. Hoe benader je deze ouders op een respectvolle wijze en krijg je een goede werkrelatie met hen? En wat zijn effectieve manieren om hen te ondersteunen?

Drs. Lisa Snip:  Contact maken en behouden met ouders met autisme
Hoe maak je contact met ouders met autisme, wat helpt en wat helpt niet? Wat is hierover bekend vanuit de wetenschap wat zijn de ervaringen van kinderen van ouders met deze stoornis? En hoe zijn de theorieën over autisme te gebruiken in het kijken naar ouderschap? Welke hulpmiddelen zijn bruikbaar? In deze bijdrage geven ook ouders met autisme via video’s tips aan hulpverleners.

José Koster: Ouder en kind stevig op de plek met behulp van een Individuele Opvoedopstelling
Soms kan het flink stormen in een gezin met jonge kinderen: slapeloze nachten, een onrustig samengesteld gezin. Een Individuele Opvoedopstelling helpt om in één sessie zicht te krijgen op dynamieken die soms heel hardnekkige patronen in stand houden. Al snel wordt helder wat de oorzaak is van opvoedproblemen. Niet praten over, maar ervaren is de sleutel. Naast een interactieve presentatie zul je dit ook zelf ervaren!

Wat leer je?

 • Omgaan met pijnlijke effecten van ouderlijk falen
 • De meerwaarde van het betrekken van vaders bij de zorg aan het ongeboren en jonge kind
 • De complexiteit van interacties tussen kinderen, ouders en de buitenwereld
 • Het begeleiden van jonge ouders met KOPP/KOV problematiek
 • Het begeleiden van jonge ouders met een verstandelijke beperking
 • Contact maken en behouden met ouders met autisme
 • Het werken met prille ouders vanuit een individuele opvoedopstelling

Alle voordelen op een rij

Het congres vindt live plaats op 14 december in Eindhoven en is vanaf 1 januari 2023 maar liefst 30 dagen lang online te volgen.

 • Jaarlijks congres met vooraanstaande sprekers uit wetenschap en praktijk
 • Breed geaccrediteerd door kwaliteitsregisters
 • Keuze uit verschillende praktijkgerichte deelsessies
 • De niet-gevolgde deelsessies kunnen alsnog on-demand bekeken worden via het internet
 • Diverse kortingen mogelijk.

De prijs voor live meedoen op 24 mei is €299,-. Abonnees op het VROEG-magazine doen mee voor €250,-. Ben je nog geen abonnee, dan kun je je hier opgeven.
De presentaties zijn vanaf 1 juli online te volgen. Meedoen aan de online versie kost €249,- en voor abonnees op het VROEG-magazine €215,-
Alle genoemde tarieven zijn exclusief 21% btw.

Naar de congres- en aanmeldingspagina >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan