Niet kunnen of willen eten behoort tot de meest voorkomende problemen waarvoor ouders van baby’s, peuters en kleuters behandeling zoeken. Tijdens ons jaarlijks congres over dit thema lieten recent deskundigen vanuit verschillende invalshoeken hun licht over het onderwerp schijnen. Vanaf 1 januari 2023 zijn alle presentaties – geaccrediteerd – een maandlang online te volgen. Opgeven kan tot 24 januari. Ben je abonnee van het VROEG-magazine dan ontvang je een flinke korting.

Bij maar liefst ongeveer 25 tot 40% van de jonge kinderen worden voedingsproblemen gerapporteerd – vooral trage voedselinname, voedselweigering, kieskeurig eten en braken. Maar ook allergieën, obesitas en leefstijl zijn onderwerpen die veel aandacht behoeven. Het congres is breed geaccrediteerd door kwaliteitsregisters.

Doe mee aan de online editie van dit congres >

In het ochtendprogramma staan twee van de drie sprekers stil bij de kracht van preventie. Niet alleen om eetproblemen te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat kinderen zo gezond mogelijk opgroeien. Hoe kunnen we ouders helpen met het creëren van een gezonde leefstijl en een gezond gewicht bij hun kind? De derde plenaire lezing gaat over de rol van hechting bij moeilijk eetgedrag. ’s Middags kan er in het live congres een keuze worden gemaakt uit vier praktisch gerichte deelsessies. De overige twee deelsessies kan men dan later online bekijken. Het congres is een initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo.

Programma

Prof. dr. ir. Jaap Seidell – Op naar een gezonde generatie

De eerste duizend dagen van een kind zijn van belang voor het aanleren van voedingspatronen. Al vanaf de conceptie zijn er aangrijpingspunten om de gezondheid van het latere kind te bevorderen. In zijn bijdrage gaat Jaap in op het belang van het voedingspatroon in de vroege levensfase en hoe dit eetpatroon is te bevorderen. Dit is essentieel voor gezonde groei en ontwikkeling.

Prof. Dr. Koen Joosten – Fruit en groente eten moet – maar hoe dan?

Koen besteedt in zijn presentatie aandacht aan voedingstekorten die jonge kinderen oplopen door een verkeerd eetpatroon. Het belang van het eten van fruit en groente is wel bekend, maar hoe krijgen ouders dit voor elkaar? Wat is hiervoor nodig? Tevens vertelt hij over het Platform Gezonde Voeding, het onlangs ontwikkelde screeningsinstrument voor de JGZ en het aanvullende leefstijlprogramma Fly-Kids. Koen bespreekt tien onderwerpen die het meest van invloed zijn op een gezond voedings- en leefstijlpatroon van kinderen in de leeftijd van 1-3 jaar. Dit doet hij aan de hand van het Voeding en Leefstijl Signaleringsinstrument FLYKids.

Dr. Anouk Spruit – Eetproblemen bekeken door een relatiebril

Eten heeft niet alleen te maken met wat en hoe je eet, maar ook met de relatie tussen ouders en kind.Vanuit het kind gezien is moeilijk eetgedrag bij uitstek een situatie om deze relatie te ‘testen’. Ook trauma kan hierbij een rol spelen. Als een kind door moeilijke omstandigheden veel is overkomen, kan controle over wel of niet eten een poging van het kind zijn om weer wat autonomie te gaan ervaren. Aan de kant van de ouder kan moeilijk eetgedrag een enorme bron van zorg zijn. Eetmomenten worden dan steeds meer gespannen, wat vervolgens weer een negatief effect kan hebben op het eetgedrag. Anouk komt regelmatig problemen op dit gebied tegen in haar spreekkamer. In haar lezing gaat zij aan de hand van casuïstiek in op de relationele dynamieken die kunnen ontstaan bij eetproblemen en de behandeling hiervan.

AdvertentieCongres opvallende kinderen in de kinderopvang

Irene Herpertz BSc – Voedselallergie bij kinderen state of the art in behandeling en preventie

Allergieën voorkomen, wie wil dat niet? Irene geeft in deze presentatie inzicht in de verschillende typen van voedselallergie bij jonge kinderen. Zij gaat zowel in op de diagnostiek als de prognose van voedselallergie. Het onderzoek rond deze vraag schrijdt voort en de eerste resultaten smaken naar meer. Irene vertelt over wat de laatste inzichten op het gebied van preventie en genezing van allergieën zijn. Wat is helpend? En hoe begeleid je ouders met een jong kind met allergie?

Katja Passchier, BSc – Eetproblemen bij kinderen met een aandoening of syndroom

Waar moet je allemaal met eten rekening mee houden als een kind verstandelijk of motorisch beperkt is? Wat zijn problemen die veel voorkomen en hoe kun je die helpen voorkómen? Wat als een kind ondervoeding heeft of achterblijvende groei, sondevoeding moet gebruiken of niet goed kan slikken?  Katja geeft een praktische presentatie, doorspekt met tips voor hulpverleners die deze kinderen en ouders in hun werk begeleiden.

Anita van Eeden BSc  – Als zintuigen roet in het eten gooien

Bij eetproblemen bij jonge kinderen kunnen de verschillende zintuigen een rol spelen. Hoe voelt het eten? Hoe ruikt het? Hoe ziet het eruit? Moet ik hard of zacht kauwen? Welk geluid maakt het? Als op een bepaald vlak de zintuiglijke informatieverwerking niet goed verloopt, kan dat dus echt invloed hebben op het eten. Een aanpak volgens de Sequential Oral Sensory (S.O.S) biedt meerwaarde. Hoe ziet deze aanpak eruit, hoe betrek je ouders hierbij, wanneer besluit je hiertoe en wat zijn de resultaten? Anita bespreekt dit allemaal aan de hand van casuïstiek en beeldmateriaal.

Maaske Treurniet, MA – Omgaan met eetproblemen in de dagelijkse praktijk

Welke adviezen en handvatten kun je geven aan ouders die worstelen met het eten van hun jonge kind? Maaske is hierin gepokt en gemazeld. Zij zal aan de hand van casuïstiek informatie en tips geven over hoe om te gaan bijvoorbeeld met een palet aan vragen die ouders stellen over het (niet) eten van hun baby, peuter of kleuter. Zoals een zuigeling met refluxklachten, een kind dat de fles weigert, de angst dat een kind gaat kokhalzen, een kind dat heel kieskeurig eet, et cetera. Ook zal zij ingaan op hoe ouders mee te nemen in dit verhaal.

Vanaf 1 januari online

Alle presentaties zijn vanaf 1 januari online te volgen. Opgeven kan tot 24 januari. De online versie kost, excl. BTW,  €249,- en voor abonnees op het VROEG-magazine € 215,- Ben je nog geen abonnee, dan kun je je hier opgeven.

Doe mee aan de online editie van dit congres >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan