Congres Eetproblemen bij jonge kinderen – live en online

0
484

Niet kunnen of willen eten behoort tot de meest voorkomende problemen waarvoor ouders van baby’s, peuters en kleuters behandeling zoeken. Tijdens ons jaarlijks congres over dit thema laten deskundigen vanuit verschillende invalshoeken hun licht over het onderwerp schijnen. Meedoen kan live in Utrecht op 23 november of online een maand lang vanaf 1 januari 2023.

Bij maar liefst ongeveer 25 tot 40% van de jonge kinderen worden voedingsproblemen gerapporteerd – vooral trage voedselinname, voedselweigering, kieskeurig eten en braken. Maar ook allergieën, obesitas en leefstijl zijn onderwerpen die veel aandacht behoeven.

Direct naar het volledige programma >

In het ochtendprogramma staan twee van de drie sprekers stil bij de kracht van preventie. Niet alleen om eetproblemen te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat kinderen zo gezond mogelijk opgroeien. Hoe kunnen we ouders helpen met het creëren van een gezonde leefstijl en een gezond gewicht bij hun kind? De derde plenaire lezing gaat over de rol van hechting bij moeilijk eetgedrag. ’s Middags kan er in het live congres een keuze worden gemaakt uit vier praktisch gerichte deelsessies. De overige twee deelsessies kan men dan later online bekijken. Het congres is een initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo.

Programma

Prof. dr. ir. Jaap Seidell – Op naar een gezonde generatie

De eerste duizend dagen van een kind zijn van belang voor het aanleren van voedingspatronen. Al vanaf de conceptie zijn er aangrijpingspunten om de gezondheid van het latere kind te bevorderen. In zijn bijdrage gaat Jaap in op het belang van het voedingspatroon in de vroege levensfase en hoe dit eetpatroon is te bevorderen. Dit is essentieel voor gezonde groei en ontwikkeling.

Prof. Dr. Koen Joosten – Fruit en groente eten moet – maar hoe dan?

Koen besteedt in zijn presentatie aandacht aan voedingstekorten die jonge kinderen oplopen door een verkeerd eetpatroon. Het belang van het eten van fruit en groente is wel bekend, maar hoe krijgen ouders dit voor elkaar? Wat is hiervoor nodig? Tevens vertelt hij over het Platform Gezonde Voeding, het onlangs ontwikkelde screeningsinstrument voor de JGZ en het aanvullende leefstijlprogramma Fly-Kids. Koen bespreekt tien onderwerpen die het meest van invloed zijn op een gezond voedings- en leefstijlpatroon van kinderen in de leeftijd van 1-3 jaar. Dit doet hij aan de hand van het Voeding en Leefstijl Signaleringsinstrument FLYKids.

Drs. Renee Uittenbogaard – Moeilijk eetgedrag testcase voor ouder-kindrelatie

Eten heeft niet alleen te maken met wat en hoe je eet, maar ook met de relatie tussen ouders en kind. Moeilijk eetgedrag is bij uitstek de situatie om deze relatie te ‘testen’. Ook trauma kan hierbij een rol spelen. Als een kind door moeilijke omstandigheden veel is overkomen, kan controle over wel of niet eten een poging van het kind zijn om weer wat autonomie te gaan ervaren. Renee komt regelmatig problemen op dit gebied tegen in haar spreekkamer. In haar lezing gaat zij aan de hand van casuïstiek in op de behandeling hiervan.

Irene Herpertz BSc – Allergieën voorkomen kan!

Allergieën voorkomen, wie wil dat niet? Irene geeft in deze presentatie inzicht in de verschillende typen van voedselallergie bij jonge kinderen. Zij gaat zowel in op de diagnostiek als de prognose van voedselallergie. Het onderzoek rond deze vraag schrijdt voort en de eerste resultaten smaken naar meer. Irene vertelt over wat de laatste inzichten op het gebied van preventie en genezing van allergieën zijn. Wat is helpend? En hoe begeleid je ouders met een jong kind met allergie?

Katja Passchier, BSc – Eten als het niet vanzelf gaat

Waar moet je allemaal met eten rekening mee houden als een kind verstandelijk of motorisch beperkt is? Wat zijn problemen die veel voorkomen en hoe kun je die helpen voorkómen? Wat als een kind ondervoeding heeft of achterblijvende groei, sondevoeding moet gebruiken of niet goed kan slikken?  Katja geeft een praktische presentatie, doorspekt met tips voor hulpverleners die deze kinderen en ouders in hun werk begeleiden.

Anita van Eeden BSc  – Als zintuigen roet in het eten gooien

Bij eetproblemen bij jonge kinderen kunnen de verschillende zintuigen een rol spelen. Hoe voelt het eten? Hoe ruikt het? Hoe ziet het eruit? Moet ik hard of zacht kauwen? Welk geluid maakt het? Als op een bepaald vlak de zintuiglijke informatieverwerking niet goed verloopt, kan dat dus echt invloed hebben op het eten. Een aanpak volgens de Sequential Oral Sensory (S.O.S) biedt meerwaarde. Hoe ziet deze aanpak eruit, hoe betrek je ouders hierbij, wanneer besluit je hiertoe en wat zijn de resultaten? Anita bespreekt dit allemaal aan de hand van casuïstiek en beeldmateriaal.

Maaske Treurniet, MA – Omgaan met huis-, tuin en keukenvragen van ouders

Welke adviezen en handvatten kun je geven aan ouders die worstelen met het eten van hun jonge kind? Maaske is hierin gepokt en gemazeld. Zij zal aan de hand van casuïstiek informatie en

tips geven over hoe om te gaan bijvoorbeeld met een palet aan vragen die ouders stellen over het (niet) eten van hun baby, peuter of kleuter. Zoals een zuigeling met refluxklachten, een kind dat de fles weigert, de angst dat een kind gaat kokhalzen, een kind dat heel kieskeurig eet, et cetera. Ook zal zij ingaan op hoe ouders mee te nemen in dit verhaal.

Congresinformatie

Het congres vindt live plaats op 23 november en is vanaf 1 januari 2023 maar liefst 30 dagen lang online te volgen.  Alle deelnemers mogen gratis meedoen aan een ander online congres van Euregionaal Congresburo of een collega gratis laten inschrijven voor de online editie van dit congres. Abonnees op het VROEG-magazine nemen deel tegen korting en voor ZZP’ers geldt een extra voordeeltarief. Het congres wordt breed geaccrediteerd.

Alle congresinformatie op een rij >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here