De CliniClowns zijn nu 25 jaar actief in Nederland en hebben onlangs voor het eerst opgetreden in een downpolikliniek. De zorg voor kinderen met Down wordt hiermee aanzienlijk verbeterd. De meerwaarde is evident, blijkt na een jaar experimenteren.

Swingende klanken klinken op de downpoli in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. CliniClowns Nop en Neel trakteren ouders, kinderen en artsen op een spetterend optreden. Het kleine meisje tussen hen in zingt stralend mee, een rode neus om haar vinger als microfoon. Kinderarts Michel Weijerman bekijkt het vrolijke tafereel lachend. “Kijk, je ziét hier het effect.” ‘De downgoeroe van Nederland’, zoals een ouder hem betitelt, haalde de CliniClowns niet voor niets naar zijn poli voor kinderen met het syndroom van Down. Patiëntjes kunnen er in één bezoekje aan het ziekenhuis terecht bij samenwerkende deskundigen: van kinderarts tot tandarts, van fysiotherapeut en KNO-arts tot logopedist.

Niet zonder slag of stoot

De CliniClowns speelden in Alrijne al langer op andere (kinder)afdelingen. Hun komst naar de downpoli ging volgens Weijerman niet zonder slag of stoot. “De eerste gedachte in het team was: te onrustig voor kinderen met Down. Maar ik kende hun professionaliteit, wist hoe goed ze zich aanpassen aan de kinderen.” Vorig jaar startten de CliniClowns er dus als een pilot die intensief werd geëvalueerd. “Ook de sceptici zagen hoe goed het werkte. De patiëntjes en hun ouders waren helemáál enthousiast. Een enkeling zei zelfs: ‘Ik kom niet meer als de clowns niet komen.’

CliniClowns ingeburgerd

CliniClowns Nop en Neel zijn er sinds dit voorjaar volledig ingeburgerd en spelen met de kinderen die wachten tussen artsenbezoekjes. “Kinderen komen dan heel vrolijk je kamer binnen”, vertelt  Weijerman. De bezoekjes hier worden makkelijker. De fysiotherapeut krijgt met de clowns zelfs dingen voor elkaar die lastig kunnen zijn, bijvoorbeeld observeren hoe kinderen lopen of met een bal spelen.” Ouders kunnen bovendien even ongestoord ervaringen uitwisselen. De meerwaarde is evident, stelt de arts: “De CliniClowns zijn de olie op onze poli.”

Bron: cliniclowns.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan