Amsterdamse verloskundigen ervoeren dat zij Eritrese zwangeren geen goede zorg kunnen bieden. Een Centering Pregnancy-groep blijkt de taalbarrière en culturele kloof te overbruggen.

De vrouwen durven in de groep vrijelijk met elkaar te praten over zwangerschap, bevalling, geboortezorg en het leven met een baby in Nederland. Ook thema’s als besnijdenis bij jongens en meisjes en het besnijden van de huig binnen twee weken na de geboorte kunnen hier openlijk besproken worden. “Alles wat ik hier hoorde, wist ik niet”, aldus een van de vrouwen in een artikel in het NRC over de cursus.

Centering Pregnancy helpt opvoeders met normale opvoedvragen op een laagdrempelige manier, zonder er meteen een jeugdzorg-vraagstuk van te maken. Dat is de reden dat het programma Kansrijke Start juist heel intensief inzet op dit soort interventies.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Niet slaan en schreeuwen

De vrouwen vertellen wat ze aan hun kind willen meegeven: liefde, respect, familie, Eritrese cultuur, het Christelijk geloof. “Zelf heb ik geen scholing gehad, dat wil ik wel voor mijn kind”, zegt Nebyat. Ook degene na haar vindt school heel belangrijk. De opvoeding van hun kind moet anders: niet slaan en schreeuwen. „Wij zijn onderdrukt, we willen dat ons kind vrijheid kent.” Furtuna: “Ik wil mijn kind opvoeden door zelf het goede voorbeeld te geven, in plaats van door te zeggen wat het moet doen.” Lees verder op NRC.nl >>

Belangrijke interventie

Minister Hugo de Jong noemt Centering Pregnancy een belangrijke interventie om opvoedingsonmacht te voorkomen en ouderschap te versterken. Hij deed zijn uitspraak tijdens het debat over Huiselijk geweld/Kindermishandeling op woensdag 24 april 2019. Dit debat is terug te zien op debatgemist.nl >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan