Er bestaat een direct relatie tussen prenatale blootstelling aan cannabis door moeders en gedragsproblemen van hun kinderen op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 6000 Rotterdamse kinderen waarover informatie beschikbaar was over emotionele en gedragsproblemen op de leeftijd tussen 7 tot 10 jaar.

Kan cannabisgebruik van ouders in de zwangerschapsperiode op lange termijn gevolgen hebben op ontwikkeling van kinderen? Deze vraag vormde de rode draad van het onderzoek Hanan El Marroun. Uit het onderzoek, onderdeel van het Rotterdamse Generation R-project, blijkt dat het gebruik van wiet of marihuana tijdens de zwangerschap een verband heeft met een hogere score op gedragsproblemen bij kinderen, bijvoorbeeld agressief gedrag. Ook als vaders cannabis gebruiken kunnen kinderen meer gedragsproblemen vertonen.

De onderzoeker denkt deze relaties niet specifiek komen door de blootstelling in de zwangerschap, maar dat andere factoren in het gezin eveneens een rol spelen. Het is belangrijk om de mogelijke gevolgen van cannabisgebruik goed in kaart te brengen en daarnaar meer onderzoek te doen.

Preconception and prenatal cannabis use and the risk of behavioural and emotional problems in the offspring; a multi-informant prospective longitudinal study

Bron: generationr.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan