Cannabisgebruik tijdens zwangerschap vergroot kans op gedragsproblemen kind

0
265

Er bestaat een direct relatie tussen prenatale blootstelling aan cannabis door moeders en gedragsproblemen van hun kinderen op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 6000 Rotterdamse kinderen waarover informatie beschikbaar was over emotionele en gedragsproblemen op de leeftijd tussen 7 tot 10 jaar.

Kan cannabisgebruik van ouders in de zwangerschapsperiode op lange termijn gevolgen hebben op ontwikkeling van kinderen? Deze vraag vormde de rode draad van het onderzoek Hanan El Marroun. Uit het onderzoek, onderdeel van het Rotterdamse Generation R-project, blijkt dat het gebruik van wiet of marihuana tijdens de zwangerschap een verband heeft met een hogere score op gedragsproblemen bij kinderen, bijvoorbeeld agressief gedrag. Ook als vaders cannabis gebruiken kunnen kinderen meer gedragsproblemen vertonen.

De onderzoeker denkt deze relaties niet specifiek komen door de blootstelling in de zwangerschap, maar dat andere factoren in het gezin eveneens een rol spelen. Het is belangrijk om de mogelijke gevolgen van cannabisgebruik goed in kaart te brengen en daarnaar meer onderzoek te doen.

Preconception and prenatal cannabis use and the risk of behavioural and emotional problems in the offspring; a multi-informant prospective longitudinal study

Bron: generationr.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here