Zwitserse onderzoekers willen de couveusetijd van premature baby’s meer comfortabel maken met een draadloos camerasysteem. Het systeem moet sensoren op de huid vervangen. Deze sensoren zijn niet alleen vervelend voor de baby, maar geven ook regelmatig een vals alarm.

Zeker op een  Neonatale Intensive Care Unit (NICU) zien ouders hun pasgeboren baby omringt door apparaten, monitoren en slangen. De onderzoekers aan de Zwitserse EPFL en CSEM onderzoeksinstituten willen deze omgeving baby- en oudervriendelijker maken, door de slangen te vervangen door een camerasysteem, meldt icthealth.nl.

Hartslag en ademhaling
De camera’s focussen zich op het voorhoofd van de baby. Hiermee is het onder andere mogelijk de hartslag in de gaten te houden. Bij iedere hartslag verkleurt de huid een klein beetje. Voor het menselijk oog niet waarneembaar, maar voor de gevoelige camera wel. Dankzij het camerasysteem is fysiek contact niet langer nodig. Ook ademhaling meten is mogelijk met de camera’s, door het monitoren van beweging van schouders en borstkas.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Beweging
Het systeem is volgens de onderzoekers meer betrouwbaar dan de sensoren die momenteel in gebruik zijn. Sensoren reageren ook op beweging van de baby, waardoor vaak valse meldingen binnenkomen. Dit is niet alleen vervelend voor ouders en baby, maar ook voor het personeel, wat bij elk alarm een controle moet uitvoeren.

Algoritmes
’s Nachts maken de camera’s gebruik van infrarood detectoren, waardoor de monitoring constant uitgevoerd kan worden. Algoritmes analyseren de beelden en bepalen of de hartslag en het ademhalingsritme binnen acceptabele parameters gebeurt. Wanneer dit niet het geval is, klinkt er een alarm.

Test
De technologie is al uitgetest op volwassenen. De Zwitserse onderzoekers zijn van plan het systeem bij University Hospital Zurich te testen op premature baby’s. In een filmpje op
YouTube geven zij een toelichting.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan