Acht ‘PACT-proeftuinen’ werkten de afgelopen twee jaar aan een inclusieve speel-leeromgeving voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Door de krachtenbundeling van kinderopvang, basisonderwijs en jeugdhulp is de interprofessionele samenwerking opvallend toegenomen. De mate waarin dat leidt tot minder doorverwijzingen naar speciaal onderwijs of jeugdhulp is bescheiden, maar zeker niet verwaarloosbaar.

Dat blijkt uit onderzoek naar de processen en opbrengsten van het project door het PACT-wetenschapsteam een waarover kinderopvangtotaal.nl bericht. De professionals in de proeftuinen zijn volgens het eindrapport enthousiast over de intensievere samenwerking. Ze zeggen veel van elkaar te leren, waardoor er ‘een gemeenschappelijke visie op de ontwikkeling en ondersteuning van kinderen ontstaat’. In sommige proeftuinen is een inclusiepedagoog aangesteld om pedagogisch medewerkers en leerkrachten te coachen in het omgaan met verschillen tussen kinderen. Zij voelen zich hierdoor beter toegerust en ook deze pedagoog blijkt de onderlinge samenwerking te versterken.

Minder doorverwijzingen

Het is de bedoeling dat deze toename in competenties en interprofessionele samenwerking leidt tot minder doorverwijzingen naar speciaal onderwijs of jeugdhulp. Maar dit effect kan nog niet duidelijk worden aangetoond. Eén proeftuin kon cijfers aanreiken over het aantal doorverwijzingen; het wetenschapsteam kon daaruit slechts een voorzichtige aanwijzing halen dat meer samenwerking leidt tot minder doorverwijzingen.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Focus op inclusie

De onderzoekers hebben gezien dat veel proeftuinen het moeilijk vonden om gedurende het project het oorspronkelijke doel, inclusie, goed in beeld te houden. Regelmatig werd er samengewerkt om het samenwerken. Terwijl interprofessionele samenwerking een middel is en geen doel op zich. De bezoeken van het wetenschapsteam aan de proeftuinen hielpen leidinggevende en professionals hun focus weer terug te krijgen. Het is daarom verstandig altijd onderzoekers, experts of andere ondersteuning in te zetten tijdens de ontwikkeling naar meer inclusief werken, adviseert het team. De kwaliteit van de uitvoering/praktijk is gebaat bij dit ‘vreemde ogen-principe’.

Daarnaast bleken professionals ook behoefte te hebben aan duidelijkheid over het wel of niet continueren van de aanpak. In het scheppen van duidelijkheid ligt een belangrijke rol voor betrokken bestuurders en gemeente.

Kijk voor meer informatie op de websites van Kinderopvangtotaal.nl en van het PACT-project.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan