Zwangere vrouwen doen er goed aan pinda’s, noten, eieren en ander allergeen voedsel te eten. Hierdoor beschermen zij na de geboorte via moedermelk hun kinderen tegen voedselallergieën.

Dat blijkt uit onderzoek van het Boston Children’s Hospital waarover RTL-nieuws bericht. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er gericht onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen het eten van allergenen en borstvoeding. “Of zwangere vrouwen voedsel met allergenen moeten vermijden is al lang een heet hangijzer”, zegt onderzoeker Michiko Oyoshi tegen Science Magazine.

Tegenstrijdige resultaten

Eerdere onderzoeken leidden tot tegenstrijdige resultaten, zegt Oyoshi. “Dat komt omdat het moeilijk is om na te gaan op welk moment een baby in aanraking komt met een bepaald soort eten.” Om zo gecontroleerd mogelijk te werk te gaan hebben de onderzoekers muizen bestudeerd.

Antistoffen

De onderzoekers ontdekten dat zwangere muizen die allergie-veroorzakend voedsel aten, zoals ei en pinda’s, beschermende antistoffen doorgaven aan hun jongen via de moedermelk. Die antistoffen zorgden er bij de jongen vervolgens voor dat hun immuunsysteem bestand waren tegen de allergenen.

De moedermelk met antistoffen gaven de onderzoekers ook aan jongen van muizen die niet tijdens de zwangerschap allergenen hadden gegeten. Ook bij die jonge muisjes bleek de melk ervoor te zorgen dat zij beter bestand waren tegen allergenen.

Breast Milk Found To Protect Against Food Allergy

Bron: RTL-nieuws

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan