BoekStartcoach stimuleert voorlezen met gratis boekje in tien talen

0
592
Voorlezen in het kader van BoekStart

BoekStartcoaches in het hele land delen het Woezel & Pip-boekje ‘Een nieuwe dag’ uit. Het boekje biedt de tekst in tien talen aan. Dit stimuleert ouders voor te lezen in de thuistaal. Dit is heel belangrijk om laaggeletterdheid van kinderen die opgroeien in een taalarme omgeving te voorkomen.

Uit onderzoek is gebleken dat ouders het beste voorlezen in de taal die ze het beste beheersen. De taal van hun hart en emotie. En een goede beheersing van de thuistaal helpt kinderen bij het leren van de schooltaal. Belangrijk, want maarliefst 14% van de kinderen in Nederland groeien op in een taalarme omgeving en loopt daardoor het risico later laaggeletterd te worden.

Het belang van taalstimuli – zowel thuis, op school als op de kinderopvang – is cruciaal voor de taalontwikkeling van kinderen. Met het Woezel & Pip-boekje stimuleert de BoekStartcoach ouders van diverse achtergronden om samen met hun kind te lezen in hun thuistaal. Het boekje, verschenen in een oplage van 7.000 exemplaren, biedt de tekst aan in het Nederlands, Fries, Turks, Arabisch, Spaans, Pools, Frans, Mandarijn, Engels en Tigrinya.

BoekStartcoach op consultatiebureau

BoekStartcoaches zijn op steeds meer consultatiebureaus wekelijks aanwezig. Deze coach is een deskundige van de Bibliotheek en biedt advies op maat aan voor ouders op het gebied van taal en voorlezen. De BoekStartcoach hoort bij BoekStart, het leesbevorderingsprogramma waarmee de Bibliotheek zich al meer dan tien jaar inzet om jonge kinderen en hun ouders het plezier in boeken en voorlezen te laten ervaren. Tegelijkertijd wordt hier ook laaggeletterdheid mee voorkomen. Inmiddels is de BoekStartcoach op 85 consultatiebureaus door het hele land te vinden.

Boekje zet aan tot voorlezen

Anouk Vercoulen van de Bibliotheek in Tegelen is een van de BoekStartcoaches die Een nieuwe dag uitdeelt aan ouders met wie zij in gesprek gaat: “Ik verwacht dat de gratis boekjes mensen aanzetten (vaker) voor te lezen. We vragen met deze actie extra aandacht voor een taalrijke omgeving voor kinderen. Bij onze Bibliotheek besteden we daar ook veel aandacht aan, in combinatie met een gezinsaanpak.”
Het is volgens haar mooi om te zien hoe verschillend kinderen kunnen reageren op boekjes. “Ik complimenteer ouders ook altijd als ik ze veel tegen hun kind hoor praten. Een van de moeders was zich hier niet zo bewust van. Ik heb haar laten weten dat een boek een mooi middel is om samen over te praten.”

Samenwerking BoekStart en Dromenjager

Voor deze actie met het Woezel & Pip-boekje Een nieuwe dag werken BoekStart en Dromenjager opnieuw samen. Dromenjager, het sociaalbewuste mediabedrijf achter onder andere Woezel en Pip, heeft het boekje exclusief voor BoekStart gemaakt.

BoekStart is het leesbevorderingsprogramma van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. De ministeries OCW, VWS, SZW en BZK hebben gezamenlijk besloten om BoekStart de komende jaren opnieuw te ondersteunen vanuit het actieprogramma Tel mee met Taal (2020 – 2024). Zij noemen specifiek de BoekStartcoach als kansrijk initiatief om taalarme gezinnen te ondersteunen. De komende jaren hebben Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek als doel om, samen met de lokale bibliotheken, de aanpak met de BoekStartcoach structureel te maken op zoveel mogelijk consultatiebureaus.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here