Er bestaat een relatie tussen hogere blootstelling van PCB’s tijdens de zwangerschap en een minder goede motoriek bij een kind van drie maanden. De omgevingsstoffen beïnvloeden ook de neurologische ontwikkeling. Het meest opvallend is een meer gevorderde puberteitsontwikkeling bij zowel jongens als meisjes.

Dat concludeert Sietske Berghuis in haar proefschrift, waarin ze onderzocht of blootstelling aan polychloorbifenylen (PCB’s) en andere “omgevingsstoffen tijdens de zwangerschap invloed heeft op de neurologische en hormonale ontwikkeling tot in de puberteit. Haar bevindingen onderstrepen het belang van uiterste voorzichtigheid bij het gebruik van bestaande chemicaliën en bij de introductie van nieuwe stoffen.

Effect op ontwikkeling

Steeds vaker blijken nieuwe chemische stoffen, die breed gebruikt worden, schadelijk voor de gezondheid te zijn. Dat gebeurde ook bij PCB’s, die jarenlang onder meer gebruikt zijn in koelvloeistoffen en smeermiddelen in warmtesystemen en als weekmakers in plastics. Vanwege de gezondheidsrisico’s zijn ze sinds 1985 verboden. Het was echter niet duidelijk hoe lang het effect van deze stoffen doorwerkte en wat het effect ervan is op de ontwikkeling van kinderen op de langere termijn. Eerder is aangetoond dat PCB’s zeventien jaar na het verbieden ervan nog steeds meetbaar waren in alle zwangere vrouwen die meededen aan de studie.

Pubertijd

Berghuis toont nu aan dat hogere blootstelling aan PCB’s gerelateerd is aan een minder goede motoriek bij een kind van drie maanden. De omgevingsstoffen beïnvloeden ook de neurologische ontwikkeling bij kinderen van 3, 18 en 30 maanden. Bij foetussen kunnen de stoffen de schildklierhormoonstofwisseling, belangrijk voor een goede hersenontwikkeling, beïnvloeden. Eén van de belangrijkste bevindingen van haar proefschrift zijn de effecten in de puberteit: hogere blootstelling aan PCB’s tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een meer gevorderde puberteitsontwikkeling bij jongens en meisjes en beïnvloed motorische en cognitieve uitkomsten tijdens de puberteit.

Sietske Berghuis (1989) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek voerde ze uit bij de neonatologie afdeling van Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Berghuis is nu werkzaam als arts-onderzoeker in hetzelfde ziekenhuis. 

The effects of exposure to environmental chemicals on child development

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan