Een ‘elektronische neus'(eNose) kan bij couveusekinderen via de geur van hun poep bloedvergiftiging (sepsis) vroegtijdig opsporen. Deze vroege herkenning biedt in de toekomst de mogelijkheid om sneller te behandelen. Hierdoor kan jaarlijks de sterfte van enkele tientallen baby’s worden voorkomen.

Dat blijkt uit een studie die de afgelopen jaren is uitgevoerd in negen intensive care afdelingen voor couveusebaby’s in Nederland en België. Hierover publiceert Tim de Meij, kinderarts bij Amsterdam UMC, locatie VUmc, samen met collega’s Daan Berkhout (promovendus) en Nanne de Boer (MDL-arts) in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases. De eNose moet nog verder ontwikkeld worden om als detectieapparaat in de praktijk dagelijks te worden gebruikt in ziekenhuizen.

E-nose

De elektronische neus is wel 1.000 tot 10.000 keer krachtiger dan die van een mens en vergelijkbaar is met het reukorgaan van een hond. Het apparaat ruikt aan de ontlasting en kan vroegtijdig bloedvergiftiging bij couveusebaby’s opsporen. Zelfs enkele dagen vóórdat het kind ziek wordt. Nu wordt bloedvergiftiging pas ontdekt wanneer het kind al heel ziek is. Bloedvergiftiging kan bij deze kleintjes  snel leiden tot hersenbloedingen. De elektronische neus ontdekte dat de poep anders rook van de groep zieke kinderen, al drie dagen voordat ze de eerste symptomen vertoonden. “We zagen aan de buitenkant dus niks, maar van binnen waren de bacteriën dus al aan het pruttelen in de darm”, legt kinderarts De Meij uit.

Afwijkend geurprofiel

Ongeveer 25% van de couveusekinderen in landen als Nederland en België ontwikkelt sepsis, waarvan 10% overlijdt. Bij elkaar zijn dit jaarlijks enkele tientallen kinderen. Van ruim 1000 verschillende couveusekinderen werd dagelijks poep verzameld en door de onderzoekers geanalyseerd met een eNose.  Van 127 babies met sepsis bleek dat de geurprofielen van de poep sterk afwijkt, al vanaf drie dagen voordat ze ziek werden.

Advertentie

Door vroege herkenning kan er volgens De Meij sneller antibiotica worden gegeven, waardoor minder baby’s sterven. “Kinderen kunnen er ’s ochtends nog kiplekker bij liggen en binnen een paar uur doodziek zijn. Dat moment wil je vóór zijn.”

Tweede studie

De onderzoeksgroep deed eerder onderzoek met de eNose (in relatie met onder meer darmkanker).  De Meij: “Dit onderzoek is in vergelijking met eerdere studies grootschaliger van aard en de toegepaste technologie is intussen sterk verbeterd. Deze specifieke  studie bevestigt bovendien het toenemende vermoeden dat bloedvergiftiging vanuit de darm ontstaat.” Volgens De Meij is er nog een tweede studie nodig die zijn hoopgevende resultaten bevestigt. “Vergelijk het met het griepvirus, dat zich steeds opnieuw aanpast. We weten niet precies hoe darmbacteriën zich gedragen en of hun geurprofielen veranderen.”

Bronnen: VUMC / AD.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan