Betrekken vader goud waard bij wegnemen spanning in pril gezin

0
1113

De geboorte van een baby roept helaas maar al te vaak spanning op in een gezin, zoveel zelfs, dat een scheiding dreigt. Het Lausanne Picnic Game kan juist in die kwetsbare periode helpen om aan de ‘haarscheurtjes’ op een speelse manier woorden te geven. “De focus ligt zowel op de ouder-kindinteracties als op het bespreekbaar maken van de relaties binnen een gezin”, vertelt drs. Monique van Kuijk. “De ervaring leert dat juist het betrekken van de vader deze methode zo waardevol maakt.”

Monique van Kuijk: “Het picknickspel geeft handvatten om naar alle interacties tussen de gezinsleden te kijken”

Monique wijst erop dat veel ouders na het krijgen van een kind langzaam uit elkaar groeien. “Daar als hulpverlener alert en adequaat op reageren, kan de harmonie weer terugbrengen. Van belang is om daar ook de vader direct bij te betrekken. Wanneer er enkel oog is voor moeder en baby, helpen we de ouders namelijk helemaal niet om elkaar weer te vinden als partners. Soms verergeren we hiermee juist het uit elkaar groeien.”

Echtpaar versus ouderpaar

Het Lausanne Picnic Game is ontwikkeld in Zwitserland (France Frascarolo) en door Monique en Hedwig van Bakel in Nederland en België geïntroduceerd. Het is een diagnostisch instrument om de verschillende relaties in een gezin te scoren. “Het spel is voor het gezin een plezierige activiteit”, vertelt Monique. “Zoals de naam al aangeeft, is het als vanzelf speels. Maar wel met een doel. Het instrument geeft de hulpverlener handvatten om naar alle interacties tussen de gezinsleden te kijken. Belangrijk daarbij is dat de verschillen in interacties tussen echtpaar en ouderpaar zijn te onderscheiden. De eigen problematiek van beide ouders én van hun relatie komen aan bod.”

Plezieriger en veiliger

Dankzij het Lausanne PicNic Game krijgen ouders zicht op hun onderlinge relaties en kunnen ouders (indien nodig) gemotiveerd worden voor echtpaar/oudergesprekken. Om zo te komen tot  een plezierigere en veiligere relatie. “Het fijne vind ik dat de echtpaargesprekken plaats vinden nog vóórdat er veel conflicten zijn. Mogelijk omdat er veel bereidheid in een jong gezin is om het goed te doen voor hun baby. Dit brengt veel rust in de gezinnen en vermindert de klachten tussen ouders.”

‘Is er enkel oog voor moeder en baby, dan kunnen
partners juist nog meer uit elkaar groeien’

Monique hoopt dan ook dat het Lausanne PicNic Game nog veel vaker ingezet wordt. “Dit kan veel echtscheidingen bij ouders van jonge kinderen voorkomen, vooral omdat de onderlinge spanningen in een vroeg stadium kunnen worden behandeld.”

Verdieping

Tijdens het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 20 november verzorgt Monique een deelsessie over het instrument. “Ik zet dan de aanpak uiteen en zal ook ingaan op de tot dusver opgedane ervaringen hiermee. Ook zal ik aan de hand van een casus duidelijk maken wat er verkeerd kan gaan als vader niet echt bij de therapie betrokken wordt. En hoe het Lausanne PicNic Game helpt om aan dit buitengesloten gevoel woorden te geven, waardoor behandeling mogelijk is. Daarbij vertoon ik video-opnames van een moeder-baby spelobservatie rond 9 maanden en van het Lausanne PicNic Game als de baby 1,9 jaar is. Tevens geef ik uitleg over de wijze van scoring.”

Programma van de 2019-editie van ons babycongres >>

Les geven

Monique heeft, naast kennisoverdracht, nog een andere missie. “Ik ga volgend jaar mijn praktijk afbouwen. Maar ik wil nog wel even doorgaan met het lesgeven in het Lausanne PicNic Game. In de hoop dat van iedere afdeling die met jonge kinderen werkt, er één iemand het Lausanne PicNic Game kan scoren en er meer echtpaar/oudertherapieën gegeven gaan worden bij ouders van jonge kinderen.”

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here