Bescherm kind in buggy met regenhoes tegen uitlaatgassen

0
1171

In drukke steden worden kinderen in een buggy blootgesteld aan hoge concentraties uitlaatgassen. Hierdoor lopen zij tot tweemaal zoveel gevaar door luchtvervuiling. Ouders die hun kinderen naar school brengen met de jongste peuter in een buggy, kunnen die maar beter afsluiten met een regenhoes.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Surrey waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in Journal Environmental Pollution en waarvan mo.be  en dailymail.co melding maken. De wetenschappers testten de vervuiling waaraan die jongste kinderen worden blootgesteld. Ze maakten 64 trips van en naar verschillende scholen en maten daarbij de luchtkwaliteit in de buggy.

Bevindingen
Hun conclusies zijn alarmerend: de kinderen in de buggy worden blootgesteld aan erg hoge concentraties uitlaatgassen. De vervuiling met fijnstof piekte niet alleen rond kruispunten en bij bushaltes, maar was in de ochtendspits ook een derde tot de helft hoger dan in de namiddag bij het sluiten van de scholen.

Extra kwetsbaar
“Jonge kinderen zijn veel vatbaarder voor die vervuiling dan volwassenen”, zegt Prashant Kumar, ingenieur aan de Universiteit van Surrey en hoofdauteur van de studie. Om de kinderen te beschermen tegen de uitlaatgassen, kunnen de ouders best de buggy sluiten met de regenhoes, zegt Kumar. “Een van de meest eenvoudige ingrepen is een barrière te plaatsen tussen het kind en de uitlaatgassen, met name op plekken met veel vervuiling zoals kruispunten. Ouders zouden de regenhoezen zoveel mogelijk moeten gebruiken als mogelijk is.”

Exposure of in-pram babies to airborne particles during morning drop-in and afternoon pick-up of school children

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here