Via een beveiligde app kunnen fysiotherapeuten de ontwikkeling van jonge kinderen beoordelen aan de hand van filmpjes die ouders maken. Dit gebeurt op instructies van een kinderfysiotherapeut. De app brengt ook videoconsultatie een stap dichterbij.

Iedere ouder kent het wel: je wéét dat je baby iets kan – bijvoorbeeld omrollen, maar tijdens een consult bij een behandelaar doet hij het niet. In de toekomst kunnen ouders hun kind filmen als hij wel het gewenste gedrag vertoont. Via de GoApp, ontwikkeld door Hogeschool Utrecht, kan de fysiotherapeut nu beoordelen hoe het kind zich ontwikkelt. Onderzoeker Jacqueline Nuysink, van Hogeschool Utrecht, liet met haar onderzoeksgroep de app bouwen en onderzocht de effectiviteit.

Minder belastend

De fysiotherapeuten die betrokken waren bij het onderzoek vroegen zich af of frequentere metingen een beter inzicht in de ontwikkeling zouden geven. Nuysink: “Om de ouders en kinderen te ontlasten, ontstond het idee om ouders zelf hun kind te laten filmen, op basis van onze instructies.” Uit het onderzoek blijkt dat ouders deze aanpak inderdaad minder belastend vinden voor hun kind en dat ze goed uit de voeten kunnen met de instructies. Ook blijkt dat kinderfysiotherapeuten de ontwikkeling van het kind net zo goed kunnen beoordelen aan de hand van het filmpje, als tijdens een live-consult.

De videomethode

In het GoAPP project hebben onderzoekers uit vijf lectoraten samen met elf praktijken een applicatie ontwikkeld voor de telefoon waarmee ouders kunnen filmen en verzenden en een webapplicatie waarmee de therapeuten de films kunnen beoordelen en veilig bewaren. Daarbij is goed gekeken naar gebruikerswensen en ervaringen van therapeuten en ouders.

De videomethode die voor de app is gebruikt  is eerder gebruikt in het GODIVA-onderzoeksproject van de HU. De onderzoekers, die zelf ook kinderfysiotherapeut zijn, wilden deze methode toepassen in een langlopend onderzoek, waarbij ze kinderen volgen in de tijd en elke twee maanden de ontwikkeling wilden meten. Daarmee wekten ze de interesse van kinderfysiotherapeuten die er een goede toepassingsmogelijkheid in zagen voor in hun praktijk. Het prototype van de GoApp is nu klaar om doorontwikkeld te worden door een private partij.

Nog niet beschikbaar

Wanneer kunnen fysiotherapeuten ermee aan de slag? Dat is mede-afhankelijk van zorgverzekeraars. Op dit moment worden de uren die fysiotherapeuten steken in videoconsultatie nog niet door zorgverzekeraars vergoed. Toepassing van de app is dus op dit moment voor hen financieel nog niet haalbaar. Cindy Veenhof, lector Innovatie van Beweegzorg: “Toch blijft het belangrijk dat we nieuwe organisatievormen blijven zoeken om de zorg efficiënt en effectief te houden, en toegankelijk voor iedereen. Met ons praktijkgerichte onderzoek kunnen we laten zien wat werkt en wat er mogelijk is. Daarmee zetten we nieuwe aanpakken die succes zullen hebben op de kaart. Ook bij zorgverzekeraars.”

Verder lezen in decembereditie Vakblad Vroeg

In de nieuwe editie van Vakblad Vroeg, welke op vrijdag 14 december verschijnt, gaat Jacqueline Nuysink in een artikel, getiteld  ‘Slimmer kijken naar motorische ontwikkeling’  uitvoeriger in op de bevindingen van de onderzoeksgroep. Dit nummer is los te bestellen voor € 10,-; stuur een mail met uw adresgegevens naar vroeg@dgcommunicatie.nl o.v.v. Wintereditie Vroeg. U kunt ook direct abonnee worden; dan wordt u dit nummer met een toeslag van € 4,95 toegezonden en ontvangt u voortaan altijd ons kwartaalmagazine.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan