Baby’s die al op jonge leeftijd getroost worden met voeding hebben later gemiddeld een hoger gewicht. Ook voelt het kind als het ouder is zelf behoefte aan emotie-eten. Deze behoefte lijkt al heel vroeg in het leven te worden gevormd. Verder onderzoek is nodig.

Dat blijkt uit onderzoek van Pauline Jansen, verbonden aan het Erasmus MC, waar de NRC over bericht. Jansen doet onderzoek naar eetgedrag en voeding en de invloed van ouders rondom eten. Voor Generation R onderzocht zij de relatie tussen troosten met voeding en de gewichtsontwikkeling bij kinderen.

“Baby’s van zes maanden die van hun ouders vaak drinken krijgen als zij huilen, ontwikkelen later vaak een hoger gewicht als zij vier en tien jaar oud zijn”, zegt Jansen. Dat geldt zowel voor kinderen die fles- als borstvoeding krijgen. Ook zijn de kinderen eerder geneigd om te emotie-eten. “Dat betekent dat als ze moe of verdrietig zijn, ze eerder willen eten.”

Dat kinderen al op zo’n jonge leeftijd leren dat eten zou helpen om je beter te voelen, is nieuw voor de onderzoekers. “Wij dachten dat emotie-eten pas later wordt aangeleerd”, zegt Jansen. “Maar het lijkt erop dat al in het heel vroege leven deze behoefte tot eten wordt gevormd.”

Goed leren begrijpen

Een bekend advies is om baby’s niet volgens een bepaald schema, maar juist op verzoek te voeden. Dat advies hoeft niet meteen van tafel, zegt Jansen. “Maar ik adviseer ouders wel nadrukkelijk om ook te kijken naar andere oorzaken van het huilen. Niet iedere kik betekent dat het kind honger heeft en dus gevoed moet worden.” Daarvoor is het belangrijk dat ouders hun kind goed leren begrijpen. “Een baby kan ook huilen omdat het moe is, een vieze broek heeft of gewoon onrustig is.” En als duidelijk is waarom een kind huilt, kunnen ouders hun kind ook op een andere manier troosten.

Geen groot verband

Overigens is het verband tussen troosten met voeding bij een baby en een hoger gewicht als kind klein. “Maar wel zichtbaar bij een paar duizend kinderen”, aldus Jansen. “Daar kunnen grote individuele verschillen bij zijn.” De 10.000 deelnemende ouders van Generation R kregen in een van de enquêtes een vraag over troosten met voeding. Op 4 en 10-jarige leeftijd werd het BMI (Body Mass Index) van de kinderen bepaald tijdens de fysieke onderzoeken.

Vervolgonderzoek

Verder onderzoek naar het voeden van baby’s en het latere gewicht van het kind is nodig, vindt Jansen. “Er is nog weinig over bekend.” Daarom wordt bij Generation R Next opnieuw onderzoek gedaan. Want de oorsprong van een hoger gewicht en emotie-eten, ligt mogelijk al vast vóór de eerste zes maanden; namelijk in de aanleg van het kind. “Daarom willen we beter kijken naar de wisselwerking tussen ouders en baby’s. Misschien zijn sommige baby’s altijd vrij hongerig of heel makkelijk te troosten met eten, daar springen ouders dan op in.”

Bron: nrc.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan