Baby vraagt bij scheiding andere omgangsregeling dan peuters en kleuters

0
8155
vader en zoontje liggend in het gras

Langdurig niet in contact zijn met een ouder verstoort de hechting tussen ouder en kind. Bij een echtscheiding dient hier nadrukkelijk oog voor te zijn. Voor peuters en kleuters ligt dit weer anders.

Dat maakten Louis Tavecchio, em. hoogleraar Pedagogiek UvA, en Geert Jan Stams, hoogleraar Forensische Orthopedagogiek UvA, op heldere wijze duidelijk tijdens het Congres Waarheidsvinding waarover daimh.nl bericht.

Baby’s

Baby’s (van 0 tot 2 jaar) moeten vooral de kans krijgen om zich te hechten. Langdurig weg zijn bij de inwonende ouder (meestal moeder) is niet aan te raden. Enkele keren per week een paar uur naar uitwonende ouder is beter. Als verstandhouding tussen exen het toelaat, kan vader bij de baby zijn in huis van de moeder. Overnachten op een andere plaats zonder moeder is niet altijd aan te bevelen.

Peuters en kleuters

Peuters en kleuters (van 2 tot 5 jaar) exploreren hun (kleine) wereld. Ten minste wekelijks contact met uitwonende ouder en duidelijke afspraken zijn aan te bevelen. Adviseer bij slaapproblemen aan ouders het overnachten bij de uitwonende ouder liever nog even uit te stellen.

Basisschoolleerlingen

Basisschoolleerlingen (5-12 jaar) hebben vooral behoefte aan duidelijkheid en structuur (…). Contact met de uitwonende ouder kan ook tussendoor via e-mail en telefoon. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Aanbevelingen

Lees verder op daimh.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here