Langdurig niet in contact zijn met een ouder verstoort de hechting tussen ouder en kind. Bij een echtscheiding dient hier nadrukkelijk oog voor te zijn. Voor peuters en kleuters ligt dit weer anders.

Dat maakten Louis Tavecchio, em. hoogleraar Pedagogiek UvA, en Geert Jan Stams, hoogleraar Forensische Orthopedagogiek UvA, op heldere wijze duidelijk tijdens het Congres Waarheidsvinding waarover daimh.nl bericht.

Baby’s

Baby’s (van 0 tot 2 jaar) moeten vooral de kans krijgen om zich te hechten. Langdurig weg zijn bij de inwonende ouder (meestal moeder) is niet aan te raden. Enkele keren per week een paar uur naar uitwonende ouder is beter. Als verstandhouding tussen exen het toelaat, kan vader bij de baby zijn in huis van de moeder. Overnachten op een andere plaats zonder moeder is niet altijd aan te bevelen.

Peuters en kleuters

Peuters en kleuters (van 2 tot 5 jaar) exploreren hun (kleine) wereld. Ten minste wekelijks contact met uitwonende ouder en duidelijke afspraken zijn aan te bevelen. Adviseer bij slaapproblemen aan ouders het overnachten bij de uitwonende ouder liever nog even uit te stellen.

Basisschoolleerlingen

Basisschoolleerlingen (5-12 jaar) hebben vooral behoefte aan duidelijkheid en structuur (…). Contact met de uitwonende ouder kan ook tussendoor via e-mail en telefoon. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Aanbevelingen

Lees verder op daimh.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan