Naar het voorbeeld van Amerika en Finland is in Nederland nu ook de ‘baby box’ geïntroduceerd. De boxen zijn voorzien van een matras en kunnen als eerste bedje voor pasgeboren baby’s worden gebruikt. De ervaring leert dat de wiegendoodcijfers door het gebruik van de Baby Box sterk afnemen.

De introductie vindt plaats op initiatief van Stichting Babyspullen in samenwerking met Baby Box Co. Met de baby box hebben pasgeboren baby’s een veilige plek om te slapen. Voor Stichting Babyspullen is het extra bijzonder, omdat de boxen voor ouders die het financieel moeilijk hebben worden aangevuld met basisbenodigdheden, zoals kleertjes, verzorgingsspullen, beddengoed en een kruik. Zo kan hun kindje een veilige én goede start maken.

Goede start
Al sinds de oprichting ruim vijf jaar geleden is Stichting Babyspullen geïnspireerd door de Finse baby box. Iedere aanstaande moeder in Finland krijgt een doos met babyspullen die tevens als wiegje kan worden gebruikt. Zo maken alle kinderen dezelfde start. In Nederland richt Stichting Babyspullen zich op gezinnen die het financieel moeilijk hebben.  “We zijn heel erg blij dat we met de Baby Box Company kunnen samenwerken”,  aldus Marjolijn Hermus, oprichtster van Stichting Babyspullen. “Het is ontzettend fijn dat we een bijdrage kunnen leveren aan het faciliteren van een veilige start voor elke baby in Nederland via de baby boxen en de baby box University.”

Advertentie

Stichting Babyspullen
Jaarlijks worden in Nederland gemiddeld 20.000 baby’s in armoede geboren. Stichting Babyspullen helpt hen door nieuwe en gebruikte babyspullen in te zamelen en hiervan babystartpakketten te maken. De pakketten worden vervolgens via diverse instanties aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben uitgedeeld. In 2016 zijn 2.244 pakketten door het hele land verspreid. In 2017 zullen dit naar verwachting ruim 2.500 pakketten zijn. Bij de stichting werken ongeveer 140 vrijwilligers.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan