Om de mentale gezondheid van aanstaande en pas bevallen moeders te ondersteunen heeft het Trimbos-instituut twee innovatieve apps gelanceerd: WellMom en Loss. De apps richten zich op het welzijn en preventie van depressie rondom de zwangerschap.

Bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor iedereen door middel van technologie, dat is een van de belangrijkste drijfveren van het Centre of Innovation van het Trimbos-instituut. Mobiele apps zijn een uitstekende manier om dit te bereiken. WellMom en Loss zijn hiervan voorbeelden die nu landelijk gratis beschikbaar zijn. De apps zijn ontwikkeld met financiering via crowdfunding en in samenwerking met een private partij uit de VS. Samen met de cursus ‘Signaleren postpartum depressie’ zijn het tools die bovendien heel goed bruikbaar zijn binnen het meerjarenprogramma depressiepreventie dat binnenkort start.

WellMom
Vrouwen lopen meer risico om een depressie te ontwikkelen tijdens hun leven dan mannen, en een zeer risicovolle periode hiervoor is tijdens of tot een jaar na de zwangerschap. De app WellMom heeft als doel het vergroten van de mentale veerkracht en het voorkomen en verminderen van depressieve klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen.

Loss
Eén op de vier vrouwen maakt in haar leven een miskraam mee en één procent van de zwangerschappen eindigt in een doodgeboorte (het overlijden van een kindje na 20 weken zwangerschap of rond de geboorte). De app Loss is bedoeld ter versterking van de mentale veerkracht van ouders die gedurende de zwangerschap of net daarna hun kindje hebben verloren. Loss is tot stand gekomen met financiering door donaties en crowdfunding.

Onderzoek
WellMom en Loss zijn gebaseerd op elementen van bewezen effectieve interventies, waaronder principes uit de cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, oplossingsgerichte therapie en mindfulness. De werkzaamheid van web-based interventies gebaseerd op deze principes en gericht op de preventie van depressie is voor verschillende doelgroepen in wetenschappelijk onderzoek aangetoond waaronder zwangere en pas bevallen vrouwen. Er is minder wetenschappelijk onderzoek over de effectieve ondersteuning van ouders die een kindje hebben verloren. Bovendien is het aanbieden van interventies via apps, zoals WellMom en Loss, relatief nieuw. Daarom worden de apps na de lancering nader onderzocht. Er wordt met name gekeken hoe de app gebruikt wordt en wat het gevoel van welbevinden en ernst van de klachten is bij start en na een aantal maanden gebruik van de app.

Online cursus
Voor verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen is er de online cursus ‘Signaleren postpartum depressie’. Hierin leren zij hoe zij depressieve klachten en depressie bij zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen herkennen en bespreken, en vrouwen kunnen motiveren en toeleiden naar ondersteuning en hulp. De e-learning is tot stand gekomen met financiering van VWS. De e-learning is tegen betaling beschikbaar in de webwinkel van het Trimbos-instituut, zie www.postpartum.signalerendepressie.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan