In de strijd tegen cariës onder jonge kinderen is nu de Tandenland app beschikbaar. Dit is een app waarmee kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar en hun ouders ondersteund worden bij het tandenpoetsen. Ook bevat de app tien handige tips voor ouders om het kindergebit gezond en vrij van gaatjes te houden.

De app, een initiatief van de GroeiGids samen met de GGD Amsterdam, bevat een leuke timer met een tandenpoetslied voor tijdens het tandenpoetsen én vier filmpjes. In die filmpjes wordt uitgelegd hoe je gaatjes kunt voorkomen, hoe je je tanden moet poetsen en wat de tandarts doet bij een controle-bezoek.

Groot probleem

Cariës is een groot probleem onder jonge kinderen. 56% van de 5-jarigen heeft cariës en dit loopt op tot 72% op 9-jarige leeftijd. Slechts 38% van de ouders van 5-jarigen poetst 2 x per dag het gebit van hun kind. Een grote barrière bij het tandenpoetsen is de strijd die veel ouders met hun kind hebben over het tandenpoetsen. Door het tandenpoetslied en de -filmpjes in een simpele en betrouwbare mobiele applicatie te integreren, hebben ouders iets in handen om tandenpoetsen leuk te maken. Wij denken dan ook dat deze app een effectieve bijdrage kan leveren aan het terugdringen van cariës bij jonge kinderen.

Enthousiaste ouders

Een aantal ouders probeerden de app uit en waren enthousiast. Zo zei een vader: “Poetsen is veel leuker zo en als ze het meteen goed leren, scheelt het een hele hoop trammelant”. Een andere ouder was opgelucht dat ze niet meer dagelijks problemen had met haar zoontje: “Ik heb van alles geprobeerd; van stickers plakken tot liedje zingen, maar niets werkte. Met de Tandenland app vraagt mijn zoontje zelf of hij z’n tanden mag poetsen met de Tandenpoes. De strijd is eindelijk voorbij!”

Voorlichting

Dit is de eerste niet-commerciële app die op een leuke en makkelijke manier tandenpoetsen stimuleert. Professionals krijgen hiermee een belangrijk instrument in handen in de voorlichting aan ouders over mondgezondheid. Ook zal de app onder de aandacht worden gebracht op de basisscholen die het mondgezondheidsprogramma Trammelant in Tandenland inzetten.

Nieuwsgierig? De app is gratis te downloaden voor Android- en Appletoestellen (iPad, iPhone).

Achtergrondinformatie

De Tandenland app maakt gebruik van voorlichtingsmateriaal dat door de GGD Amsterdam is ontwikkeld binnen het programma Trammelant in Tandenland. Dit voorlichtingsprogramma is gericht op het stimuleren van mondgezondheid op basisscholen in Amsterdam.

De GroeiGids biedt betrouwbare informatie over gezondheid en opvoeding aan alle (aanstaande) ouders in Nederland. Zowel via voorlichtingsgidsen die gebruikt worden in de geboortezorg en de Jeugdgezondheidszorg, als via de GroeiGids app. Met deze app krijgen ouders berichten op maat en kunnen zij naast de groei van hun kind(eren) ook bijhouden wanneer tanden doorkomen en wisselen.

Meer informatie over het programma Trammelant in Tandenland of de GroeiGids? Kijk op www.trammelantintandenland.nl of www.groeigids.nl.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan