Sinds de lancering een maand geleden, is de app van de Meldcode Kindermishandeling voor kinderopvang al meer dan 6.200 keer gedownload. Dat is boven verwachting, maar het doel is nog niet bereikt.

De app ‘meldcode kindermishandeling’ is speciaal voor beroepskrachten uit de kinderopvang beschikbaar. De app is een digitale vertaling van het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ voor de kinderopvang van juni 2018. In de app is ook het nieuwe afwegingskader opgenomen. Inmiddels hebben (medewerkers van) kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en gastouderopvang de app gedownload.

Gebruik app

De pagina’s uit de app zijn in totaal al ruim 55.700 keer bekeken. De drie meest populaire pagina’s zijn:
– het overzicht van het stappenplan huiselijk geweld;
– de noodsituatie;
– het overzicht van het stappenplan bij een vermoeden van misbruik door een medewerker.

Ook de optie voor het downloaden van het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ voor de kinderopvang is favoriet.

Laagdrempeliger

BOinK heeft de app in samenwerking met de branchepartijen uit de kinderopvang ontwikkeld. Bedoeling van het initiatief is dat iedere pedagogisch medewerker en gastouder de app op zijn/haar telefoon installeert. Daarnaast moet op elke kinderopvanglocatie de app op minimaal één telefoon of tablet van de organisatie geïnstalleerd zijn. Dat maakt het raadplegen en eventueel toepassen van de meldcode nog laagdrempeliger. De aanwezigheid van de app op locatie is een indicatie voor de GGD-inspectie: het bewijst dat de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling bekend en gebruiksklaar is.

Anoniem en laagdrempelig

Met de app is de aanpak van kindermishandeling een stap dichterbij. Het gebruik is anoniem en laagdrempelig: er kan ook eerst algemene informatie worden opgezocht voordat de meldcode wordt toegepast. De ontwikkelaars van de app hopen dat pedagogisch medewerkers en gastouders signalen van kindermishandeling eerder herkennen, de meldcode toepassen en indien nodig melden bij Veilig Thuis. Kwetsbare kinderen komen dan eerder in beeld en nodige hulp kan worden geboden.

Downloaden

De gratis app Meldcode is te downloaden via de App Store of Play Store. De app is herkenbaar aan het rode logo met blauwe M.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan