De beginjaren van het ouderschap is een kwetsbare periode. Deze kan gepaard gaan met de ontwikkeling van pathologische vormen van stress en angst bij de ouders. Veelal onbedoeld brengen zij die over op hun baby. Welke invloed heeft dat op de vroege ontwikkeling?

Een ouder worden is waarschijnlijk de grootste overgang die een persoon meemaakt in een mensenleven. Kinderen zijn de eerste jaren van hun leven volkomen afhankelijk van de ouders. Dat brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Er is niet alleen een hele reorganisatie van de woonomgeving nodig rond de behoeften van de baby, maar ook een herstructurering van de relatie tussen de ouders. Zij moeten leren om te gaan met nieuwe uitdagingen die de pasgeboren baby teweegbrengt binnen hun relatie.

Omgaan met stress

Het is normaal en gezond om een zekere mate van stress te hebben in de vroege fasen van het ouderschap. Dit helpt om alert en gevoelig te blijven voor de signalen van de baby en vergroot de kans dat de verzorging goed verloopt. Buitensporige niveaus van stress en angst – wat meer voorkomt dat je denkt in de vroege postnatale periode – kunnen het dagelijks functioneren als individu en als ouder echter belemmeren.

Individuen verschillen niet alleen in hoeveel stress zij ervaren rond ouderschap, maar ook in hoeverre zij hiermee om kunnen gaan. Voor sommige mensen is de vreugde van het ouderschap sterker dan alle verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt, terwijl anderen dusdanige stress ervaren dat het een schaduw over de vreugde van het ouderschap werpt. Vooral in relatief individualistische culturen, waar mensen verwacht worden om zelf verantwoordelijkheid te nemen over hun levenskeuzes, gaan veel ouders achter gesloten deuren en in stilte om met de worsteling van het nieuwe ouderschap. De laatste tijd wordt steeds meer erkend dat sommige ouders een zware tijd hebben met het omgaan met de angst rond het ouderschap. Hoewel eerder onderzoek uitsluitend is gericht op postnatale angst van moeders, wordt er nu steeds meer ingezien dat ook vaders verhoogde niveaus van stress kunnen hebben in het jaar na de geboorte van hun kind: net als moeders lopen zij risico op het ontwikkelen van een angststoornis.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Gratis pdf

Dit zijn de eerste alinea’s van een artikel van de hand van Evin Aktar in het kwartaalmagazine van Vakblad Vroeg. Verder lezen? Open de (gratis) pdf van het artikel:

Antenne baby slaat aan op stress en angst >

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan