Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Vroegsignalering bij baby’s – 50 euro korting voor Vroegabonnees

15 november 2017 - 10:00 - 17:00

Op woensdag 15 november 2017 vindt de derde editie van het Congres Vroegsignalering bij baby’s plaats. Centraal staan dit keer de zorgaspecten rond prematuur geboren kinderen na het verlaten van het ziekenhuis.

Bij een te vroeg geboren kind kunnen in de eerste levensjaren allerlei ernstige en minder ernstige lichamelijke en cognitieve beperkingen voorkomen. Wat doet dat met ouders en de gehechtheidsrelatie? En hebben professionals voldoende kennis en handvatten om hiermee om te gaan?

Actueel, want meer en meer blijkt dat er voor kinderen én ouders veel winst valt te behalen indien deze gezinnen de eerste jaren na de geboorte adequaat worden begeleid. Dit geldt niet alleen voor veel te vroeg geboren kinderen maar – anders dan veelal wordt verondersteld – ook voor de matig prematuren. Wat zijn aandachtspunten voor zorgverleners?

Programma plenair

Manon Benders: Wat betekent vroeggeboorte voor de ontwikkeling?
Manon spreekt over de laatste stand van zaken betreffende de kennis over de ontwikkeling van te vroeg geborenen, zowel van de extreem als de matig prematuren. Niet alleen tijdens en na de bevalling, maar ook al tijdens de zwangerschapvalt er voor de kinderen nog veel winst te behalen. Een juiste begeleiding kan zorgen voor minder problemen op het gebied van gedrag of psychiatrische ontwikkeling.

Carolina de Weerth: Prenatale stress, prematuriteit en de band tussen ouders en baby
Carolina zal spreken over het effect van prenatale stress bij de moeder op de ontwikkeling van het stress-systeem van te vroeggeboren kinderen. Welke gevolgen heeft dit voor de gezondheid van het kind en voor de band met de ouders?

Bieke Bollen: Naar huis met een premature baby
Bieke gaat in haar lezing in op het kwetsbare ouderschap bij vroeggeboorte. Het hebben van een premature baby zorgt voor veel spanning, onzekerheid, ambivalente gevoelens en stress bij de jonge ouders. Wat zijn aangrijpingspunten om daar gerichter op in te spelen?

Programma workshops

Froukje Houtstra: Thuis uit het ziekenhuis en dan? Delen is vermenigvuldigen
Te vroeg geboren kinderen en hun ouders vormen een kwetsbare groep. Zij krijgen te maken met veel verschillende professionals. In deze deelsessie bespreekt Froukje hoe te komen tot een dusdanige inrichting van de zorg voor deze groep dat iedereen hiervan profijt heeft en kan groeien. Dit doet zij onder meer aan de hand van praktijkervaringen in Friesland.

Fernanda Sampaio de Carvalho: Dynamiek in het gezin rond vroeggeboorte
Fernanda heeft het in deze deelsessie over de dynamiek in het gezin rond een vroeggeboorte. Zij zal ingaan op het effect van een (dreigende) vroeggeboorte op de relatie tussen ouders en kind. Welke interventies kunnen helpen om de ouder-kindrelatie te stimuleren en latere (gedrags)problemen te voorkomen. En wat kunnen professionals die met deze kinderen en ouders werken, beter wel en niet doen?

Petr Jira: Matig te vroeg geborenen, een vergeten groep
Aan de hand van zijn ervaringen als kinderarts bespreekt Petr de ontwikkeling en problemen van de zogenaamde matig prematuren, de kinderen die zijn geboren na 32 tot 37 weken zwangerschap. Dit is een vaak vergeten groep die een andere ontwikkeling doormaakt dan de kinderen die vóór 32 weken zwangerschap of op tijd zijn geboren. Welke zorg deze kinderen nodig hebben, hoort u tijdens deze deelsessie.

Monique Flierman: Observeren en interpreteren gedrag van vroeg geboren kinderen
Deze deelsessie geeft inzicht in het gedrag van vroeg geboren kinderen en de werkwijze van het ToP-programma (Transmurale Ontwikkelingsondersteuning Prematuren). Net als in dit programma kijkt Monique samen met de deelnemers naar het gedrag van de te vroeg geboren baby’s. Aan het gedrag wordt betekenis gegeven om vervolgens te bepalen waar het kind aan toe is, wat het kind al zelf kan en wat het inzet en gebruikt om dat te bereiken. Ook wordt gekeken naar waar de baby nog hulp bij nodig heeft en hoe de ouder die hulp kan geven.

Aanvang
10.00 uur tot 16.30 uur

Prijs
(excl. BTW)
295,=
245,= voor abonnees Kwartaalmagazine Vakblad Vroeg
200,= voor ZZP-ers

Aanmelden
Het congres is een gezamenlijke initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal congresburo (ECB). Ga voor meer informatie en aanmelden naar de ECB-website.

Gegevens

Datum:
15 november 2017
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,
Website:
http://www.congresburo.com/aanbod/226/vroegsignalering-bij-babys-derde-editie.html

Locatie

Jaarbeurs Utrecht