Jonge ouders zijn gevoelig voor machtsverschillen in de jeugdzorg. Zorgverleners moeten zich hiervan terdege bewust zijn. Wat helpt is actief te luisteren, niet te oordelen en een vertrouwensrelatie op te bouwen.

Dat concluderen Britse onderzoekers in een kwalitatieve studie naar de ervaringen van jonge ouders met zorgverleners zoals verloskundigen, huisartsen en jeugdverpleegkundigen. De website www.kennispoort-verloskunde.nl bericht hierover. De onderzoekers interviewden in april-juni 2013 zeven moeders en drie vaders (18-24 jaar) die een kind kregen voor hun twintigste jaar en deelnamen aan ouderschapscursussen in Newcastle upon Tyne.

Plussen en minnen
De ouders waarderen competente zorgverleners die luisteren, niet oordelen en goed met het kind omgaan, maar hebben moeite met gejaagde, neerbuigende zorgverleners. Voor alle ouders zijn “veroordeeld worden” en “ter discussie stellen van het gezag” belangrijke thema’s. Sommige ouders doen moeite zich te bewijzen als “goede” ouders, “ondanks hun jonge leeftijd”. Ze stellen dan bijvoorbeeld de competentie en het gezag van zorgverleners ter discussie, zeker als deze weinig betrokken lijkt of een andere maatschappelijke achtergrond heeft. Tegelijk waarderen de ouders – zeker bij hun eerste kind – extra ondersteuning en ouderschapscursussen, die volgens hen vrijwillig moeten blijven.

De ouders beoordelen verloskundigen vaker positief dan andere zorgverleners. Mogelijk omdat de verloskundigen zorg, advies en bemoediging bieden rond de geboorte, terwijl artsen en jeugdverpleegkundigen vaker zorg bieden bij gezondheidsproblemen of de ouders en kinderen lijken te “controleren”.

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat zorgverleners zich bewust moeten zijn van de gevoeligheden bij jonge ouders die voortkomen uit de door hen ervaren machtsverschillen. De ouders willen serieus worden genomen en een gevoel van controle hebben. In de communicatie is het belangrijk om actief te luisteren, niet te oordelen en een vertrouwensrelatie op te bouwen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan