De kans dat een kind obesitas krijgt, hangt sterk samen met de levensstijl van de moeder. Met slechts vijf gezonde gewoonten kunnen zij de kans op het daadwerkelijk obees worden van hun kind met wel 75% verkleinen. Ook een enkele gewoonte overnemen kan al impact hebben.

Wetenschappers trekken die conclusie op basis van de gegevens van 16.945 vrouwen en hun 24.289 kinderen die gedurende meerdere jaren gevolgd werden. De kinderen waren op het moment van onderzoek tussen de 9 en 18 jaar oud. De onderzoekers wilden op basis van de data vaststellen of er een verband was tussen de levensstijl van de moeder en de kans dat een kind obesitas kreeg. Gedurende de onderzoeksperiode – van gemiddeld vijf jaar – ontwikkelden 1282 kinderen (5,3%) obesitas.

Verband

De data onthullen dat de kans dat een kind obesitas krijgt, sterk samenhangt met de levensstijl van de moeder. Zo bleken kinderen die obees werden vaker een moeder met overgewicht en/of een rokende moeder te hebben. Ook een moeder die weinig aan lichaamsbeweging deed, bleek vaker een kind met obesitas te hebben.

De vijf gewoonten

Al met al kunnen de onderzoekers op basis van hun onderzoek vijf gezonde gewoonten identificeren waarmee een moeder de kans dat haar kind obesitas krijgt, flink kan verkleinen. Het zijn: een gezond dieet volgen, regelmatig bewegen, een gezond lichaamsgewicht handhaven, met mate alcohol drinken en niet roken. De kinderen van moeders die er deze gewoonten op nahouden, hebben – ten opzichte van kinderen van moeders die deze gewoonten niet hebben – een 75% kleinere kans om obees te worden. Wanneer zowel moeder als kind er deze gewoonten op nahoudt, bleek de kans dat een kind obees werd zelfs met 82% af te nemen.

Advertentie

Individuele impact

Maar ook wanneer moeders er niet in slagen om alle vijf de gewoonten te omarmen, kunnen ze het verschil maken. Zo wijst het onderzoek uit dat de genoemde gewoonten ook afzonderlijk van elkaar een impact kunnen hebben op de kans dat een kind obesitas ontwikkelt. Zo bleken kinderen van vrouwen die een gezond lichaamsgewicht handhaafden een 56% kleinere kans op obesitas te hebben dan kinderen met vrouwen die geen gezond lichaamsgewicht hadden. En kinderen van moeders die niet rookten, hadden een 31% kleinere kans op overgewicht dan kinderen van moeders die wel rookten. Ook bleken kinderen van moeders die met mate alcohol dronken een kleinere kans op obesitas te hebben dan kinderen van moeders die helemaal geen alcohol nuttigden.

Het onderzoek laat volgens de wetenschappers zien dat de levensstijlkeuzes van moeders van cruciaal belang kunnen zijn voor de gezondheid van hun kinderen. Het lijkt daarom goed om ons in de strijd tegen obesitas niet alleen te richten op de nieuwe generatie, maar ook op die erboven.

Association between maternal adherence to healthy lifestyle practices and risk of obesity in offspring: results from two prospective cohort studies of mother-child pairs in the United States

Bron: scientias.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan